Nova poslikava na Mahrovi hiši predstavlja upanje.

Na steni Mahrove hiše na Plečnikovi tržnici vizualni umetnik Jaša Mrevlje Pollak ustvarja novo poslikavo VVithin This Touch.

Jaša Mrevlje Pollak je priznan slovenski umetnik srednje generacije. Študiral je na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, po vrnitvi v domovino leta 2007 pa je nase opozoril s številnimi mednarodnimi in domačimi projekti, različnimi umetniškimi postavitvami, performansi, ki odražajo nemir sodobnega sveta. Leta 2015 je s svojim delom ZAKLOP zastopal Slovenijo na Beneškem bienalu. Sodeluje z galerijami doma in po svetu.

 

"Še nikoli nam ni čas tako temeljno pokazal, kdo smo in s kom si res želimo biti, kot nam je med izolacijo v času COVID-19. Ob trenutni navidezni vrnitvi v normalno stanje, bi se pravzaprav morali potruditi, da bi ohranili to, kar smo se bili primorani naučiti - pomena bližine, navznoter in z drugimi, kot posamezniki in kot družbena skupnost in celota.”
Jaša Mrevlje Pollak, zapiski, maj, 2020

Svojo poslikavo predstavi takole: "V obdobju izolacije zaradi preprečevanja širjenja virusa COVID-19, sem sam, pa vendar kot vsi, obtičal v času in prostoru. Po dolgih letih navidezno dostopnega delovanja, tako v domačem kot mednarodnem prostoru, sem to pomlad preživel nepremično, v domačem studiu v Ljubljani. 
Izpraznjene ulice mesta so me vračale v otroške spomine brezskrbnih nedeljskih sprehodov po starem delu mesta z mojimi starši. Predvsem mama, arhitektka, je sanjarila o živih ulicah, barih, restavracijah in pisanosti obrazov – podoba, ki je zdaj sodobna realnost Ljubljane. Prazne ulice že postajajo spomin, čeprav strah ali vsaj negotovost pred telesno bližino ostaja. 
V studiu sem v obdobju izolacije predvsem razmišljal in na papirju spontano iskal robove nastale praznine. 
Bolj ko sem iskal kompleksnost forme, bolj mi je postalo jasno, da se skriva v trenutku in gesti objema - kot pojma fizične in emocionalne bližine. Ob postopnem vračanju v predhodna stanja, mi je uvid prenosa subtilnosti v monumentalno, hkrati pa intimnega v javno, začel nastajati v obliki velikega murala na fasadi najlepše Tržnice v Ljubljani. In z njim bi želel predstavljati predvsem upanje. 
V sklopu mestnega jedra tako Ljubljančanov kot obiskovalcev iz drugih mest Slovenije, Evrope in sveta je trenutek subtilne urbanosti predvsem nagovarjanje želje vztrajanja v trenutkih, ki nam gradijo življenje."

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice