Slika je simbolična.
Profile picture for user manjaarnsek Manja A.
Ustvarjeno dne
Tor, 23.2.2021 14:31
Na CSD Ljubljana opažajo, da se je v Ljubljani povečalo število uporabnikov, ki se obračajo na njih.

Na Centru za socialno delo Ljubljana opažajo, da se posledice epidemije odražajo na vseh področjih življenja družin in posameznikov. Povečalo se je število uporabnikov, ki se na njih obračajo zaradi materialne stiske.

Povečalo se število uporabnikov, ki so se v stiski znašli prvič

Zaradi posledic epidemije se je povečalo število uporabnikov, ki so se v materialni stiski znašli prvič in do sedaj pomoči države niso potrebovali. Opažajo tudi, da se v večji meri po izredno denarno socialno pomoč obračajo posamezniki, ki so sicer zaposleni, pa jim njihovi dohodki ne zadoščajo. Pri prejemnikih denarne socialne pomoči zaznavajo porast števila prosilcev zaradi izgube zaposlitve ali spremembe vrst periodičnih dohodkov, ki vplivajo na življenje posameznikov.

Beležijo 8-odstotno rast prejemnikov denarne socialne pomoči

Število prejemnikov denarne socialne pomoči se je tako v letu 2020 povečalo za 9683, kar znaša 7,7-odstotno rast, število prejemnikov izredne denarne socialne pomoči pa se je v letu 2020 povečalo za 1016, kar pomeni 10-odstotno rast prejemnikov.

Manj uporabnikov Zavetišča za brezdomce

V Zavetišču za brezdomce zaznavajo manjše število novih uporabnikov. V bivalni del so v času epidemije zaradi zagotavljanja veljavnih ukrepov sprejeli samo uporabnike, ki so poznani in zdravi. Število uporabnikov v prenočišču so omejili (dnevno in nočno) na osem, en bivalnik pa je namenjen za primere karantene, če bi bila le-ta potrebna. Po pakete kosil (delitev toplih obrokov še vedno ni dovoljena) pride vsakodnevno okoli osemdeset uporabnikov.

Delovanje Zavetišča za brezdomce poteka po navodilih za preprečevanje širjenja koronavirusa – tako večino stikov z uporabniki opravijo zunaj pisarne, na dvorišču, ob tem pa zadrževanje tam ni dovoljeno.

Zaznavajo več nasilja mladostnikov nad starši in groženj po posegu po življenju

V času epidemije koronavirusa v Interventni službi niso zaznali povečanega nasilja v družini, zaznali pa so več nasilja mladostnikov nad starši in več groženj po posegu po življenju. Dodajajo, da se bo realno stanje nasilja v družini pokazalo ob sproščanju ukrepov.

Starejše novice