Ljubljanainfo
Čet, 28.10.2021 10:30
Včeraj je v Luksemburgu potekal izredni sestanek ministrov EU za energijo.

Razprava v Luksemburgu je pokazala, da članice niso enotne glede vprašanja, ali je pri spoprijemanju s posledicami rastočih cen energije smiselno sprejemati konkretne intervencijske ukrepe na ravni Evropske unije.

Cene energije v nebo

Na izrednem sestanku v Luksemburgu je sodeloval tudi slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

»V zadnjih tednih smo priča najvišjemu skoku cen energije v zadnjih letih. To je ogrozilo stabilnost evropskega energetskega trga, kar občutijo tudi državljani in državljanke Evropske Unije«, v začetku pove minister Vrtovec.

Od cen energentov je odvisno gospodarstvo kot celota. Trenutno stanje lahko v nadaljevanju pomeni tudi zvišanje cen ostalih izdelkov in storitev. S tem je ogroženo tudi preživetje podjetij, še izpostavi Vrtovec. 

Prehod na obnovljive vire energije

Obnovljivi viri energije lokalno zmanjšujejo odvisnost od uvoženih virov energije in povečujejo energetsko varnost.

»Evropska unija že zdaj predstavlja gonilno silo zelene prihodnosti. V čim krajšem času se moramo zavarovati pred nepredvidljivimi gibanji svetovnih cen energije. Prav vse tehnologije pa bodo potrebne za dolgoročno energetsko stabilnost«, še poudari minister za infrastrukturo. 

Obnovljivi viri so del dolgoročne rešitve

Obnovljivi viri energije so nujni za zmanjševanje naše energetske odvisnosti. Mnogo držav vidi dolgoročne rešitve v jedrski energiji.

»Glede kratkoročnih ukrepov se vsi strinjamo, da so za večino takojšnjih odzivov najprimernejši nacionalni ukrepi. In v zvezi s tem nam nabor orodij komisije omogoča usklajen pristop na ravni EU«, še pojasni Vrtovec. 

Velika večina držav članic že sedaj uporablja evropska orodja komisije, kar kaže na to, da so ta orodja primerna. 

V prihodnjih mesecih obravnava novih direktiv

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na razpravi še zagotovil, da bodo v prihodnjih mesecih pospešeno nadaljevali z obravnavo novih direktiv za spodbujanje obnovljivih virov energije in energetsko učinkovitost. 

Skrb za najbolj ranljive

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je o oblikovanju vzporednega trga z različnimi cenami za različne tehnologije dejala, da ni povsem jasno, kako bi tak sistem deloval v praksi in ali bi bil res boljša alternativa.

»Vsi delimo skrb za najbolj ranljive, naša primarna prioriteta je, da zaščitimo naše ljudi in podjetja pred vplivom izredno visokih cen«, je pojasnila Simsonova. 

Več ministrov pa je na sestanku pozvalo tudi k hitremu napredku pri sprejemanju okoljskega svežnja ukrepov za zmanjšanje izpustov.

Starejše novice