Ljubljanainfo
Pet, 12.2.2021 09:32
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je napovedal spremembe na področju svojega ministrstva. Med najpomembnejšimi je ta, da se smučarjem ne bo potrebno več vsakodnevno testirati.

Ob dodatnih sproščanjih ukrepov je prišlo do sprememb tudi na smučiščih. Od ponedeljka bo namreč na smučiščih za uporabo žičniških naprav veljal negativni test na koronavirus, ki ni starejših od sedmih dni, in ne bo več potrebno imeti testa, ki ni starejši od 24 ur. Enako bo veljalo za zaposlene na smučiščih, ki so v neposrednem stiku z uporabniki.

Kot je dejal Vrtovec si nihče ne želi, da bi za 14 dni ponovno zaostrovali ukrepe, zato je pozval smučarje in izvajalce k upoštevanju ukrepov in predvsem ustrezne razdalje ob žičniških napravah.

Tudi taksisti na testiranje

Novosti je vlada  sprejela tudi na področju taksi prevozov, avtošol in javnega prevoza. Za inštruktorje v avtošolah bo še naprej veljal tridnevni negativni test, so pa novost uvedli na strani uporabnikov. Tudi njim bo po novem test veljal tri dni, in ne več 24 ur.

Po besedah ministra si želijo biti 'fer' do vseh, zato se testiranje uvaja še za taksi prevoze. Tudi za voznike taksijev bodo tako od ponedeljka potrebna testiranja na koronavirus, negativni test pa prav tako ne bo smel biti starejših od treh dni.

Ob odprtju šol bo brezhibno stekel tudi javni potniški promet, je še dejal minister.
 

Brez testa za prebolele in cepljene

Vlada je po pojasnilih ministra odločila tudi, da negativnega testa ne potrebujejo tisti, ki so okužbo že preboleli, in tisti, ki so že bili cepljeni. "To je pomembna stvar glede na to, da imamo dokazano 200.000 takšnih, ki so covid-19 preboleli," je izpostavil Vrtovec.

Namesto negativnega testa bodo lahko predložili dokazilo o cepljenju, zdravniško potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. To določilo bo veljalo povsod.

Starejše novice