Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 22.11.2022 07:00
Preverili smo cene mestnih avtobusov v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in na Ptuju.

Zaradi draginje in visokih cen goriv se nekateri raje odločajo za javni prevoz. Predvsem to velja za mlade, pri katerih se je v zadnjih letih zanimanje za opravljanje vozniškega izpita začelo zmanjševati.

V Ljubljani je relacija, kjer vozi mestni avtobus, razdeljena na tri območja. Cena vožnje je odvisna od oddaljenosti kraja, kamor potujemo.

Ob plačilu z Urbano ali Moneto, je cena vožnje za eno območje 1,30, za dve 1,75, za tri pa 2,70 evra.

V Mariboru vozovnica, ki jo kupimo pri vozniku, stane dva evra oziroma za otroke od šest do 15 leta, ki nimajo subvencioniranega prevoza en evro.

Če pa vozovnico kupimo v predprodaji ena vožnja stane en evro, deset voženj osem evrov, deset voženj za otroke od šestega do 15 leta pa stane štiri evre. Enodnevna vozovnica za eno osebo stane prav tako štiri evre.

V Murski Soboti je cena vožnje po mestu 50 centov, za občane z veljavno vozovnico Sobočanec pa je vožnja brezplačna.

Na različnih relacijah na območju občine, vendar izven mesta Murska Sobota pa je cena odvisna od razdalje in stane od 1,30 do 2,30 evra, za imetnike vozovnice Sobočanec pa se cena giblje od 0,65 do 1,15 evra.

Na Ptuju pa je vožnja z mestnim avtobusom brezplačna.

Razpon cen mesečnih in letnih vozovnic se med mesti ne razlikuje veliko

V Murski Soboti je cena mesečne vozovnice za vožnjo po mestu 14 evrov, za vožnjo izven mesta pa se cene gibljejo od slabih 34 evrov do malo manj kot 60 evrov, cena pa je odvisna od razdalje.

V Mariboru mesečna vozovnica stane 30 evrov, letna prenosna pa 280 evrov.

V Ljubljani je potrebno odšteti 37 evrov za eno območje, 49 evrov za dve območji in 63 evrov za tri območja. Vozovnica s popustom za brezposelne stane 17 evrov, prenosna pa 42 evrov in pol.

Letna vozovnica v Ljubljani stane 365 evrov za eno območje, 490 evrov za dve in 630 evrov za tri območja. Letna prenosna vozovnica pa stane 420 evrov.

Za dijake in študente subvencionirane vozovnice

V Ljubljani šolska mesečna vozovnica stane 20 evrov za eno območje ter 25 evrov za dve ali tri območja.

Doplačilo za subvencionirane vozovnice ob veljavni medkrajevni vozovnici je za dijake in študente deset evrov na mesec za vsa tri območja, letna pa 100 evrov za vsa tri območja.

V Mariboru je cena mesečne vozovnice za učence, dijake in študente 18 evrov, za tiste s stalnim prebivališčem v Mariboru pa 16 evrov. Letna vozovnica stane 180 evrov, za tiste s stalnim prebivališčem v Mariboru pa 160 evrov.

Subvencionirane vozovnice za dijake in študente stanejo 16 evrov na mesec za mestni promet in pet evrov na mesec ob veljavni vozovnici za medkrajevni promet. Letne vozovnice pa stanejo 50 evrov, vendar pa morajo imeti tudi veljavno vozovnico za medkrajevni promet.

V Murski Soboti je prevoz z mestnim avtobusom za dijake in študente, ki imajo veljavno vozovnico Sobočanec ali subvencionirano vozovnico Integriranega javnega potniškega prometa, učence, ki se šolajo v osnovnih šolah na območju občine in imajo veljavno letno osnovnošolsko vozovnico za mestni promet ter za predšolske otroke brezplačna.

Za vožnjo izven Murske Sobote pa morajo odšteti od 0,65 evra do 1,15 evra.

Za invalide, upokojence in vojne veterane brezplačne vozovnice

Upokojenci, osebe starejše od 65 let, invalidi in vojni veterani, imajo v Ljubljani brezplačne vozovnice, če niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti in imajo letno vozovnico Slovenija.

Brezplačno vozovnico imajo našteti tudi v Murski Soboti, če imajo veljavno enotno vozovnico Integriranega javnega potniškega prometa.

V Mariboru pa morajo upokojenci ali starejši od 65 let za mesečno vozovnico odšteti 18 evrov.

Starejše novice