Ljubljanainfo
Čet, 7.1.2021 20:15
Po seji vlade so na novinarski konferenci spregovorili notranji minister Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in vladni govorec Jelko Kacin

Na seji se je vlada med drugim seznanila z epidemiološko sliko sprejela odločitve povezane z obvladovanjem epidemije. Kot je dejal vladni govorec, je zaradi slabšanja epidemioloških razmer  vlada danes sprejela odločitev o podaljšanju veljave večine obstoječih odlokov, vključno s spremembo odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Odloki so bili podaljšani do 18. januarja. Še vedno pa ostajajo odprte šole in vzgojno-izobraževalni zavodi za otroke s posebnimi potrebami. Ob tem je Kacin podaril, da ostaja najvišja prioriteta vlade odprtje šol za prvo triado in vrtcev, a tega torej vsaj do 18. januarja ne bo.

Prehajanje meje tudi s hitrim testom

Notranji minister Aleš Hojs je pojasnil, da veliko sprememb pri odlokih iz pristojnosti notranjega ministrstva ni bilo. Omejitev gibanja ostaja še naprej v veljavi kot je bila, veljavnost se podaljša do 18. januarja.

Do precejšnje spremembe je prišlo edino pri prehajanju zunanje meje.

Po novem bo tako moč prehajati mejne prehode z obema testoma, tako s PCR negativnim testom kot s hitrim antigenskim testom.

V primeru slednjega še zmeraj velja, da mora biti narejen v državah članicah EU, PCR test pa se bo lahko opravil tudi v tretjih državah, denimo v Srbiji ali Bosni in Hercegovini. 

Prav tako se ukinja izvajanje hitrih testov na mejah, pri karantenah pa ostaja v veljavi možnost prekinitve z negativnim testom po petih dneh. To bo možno tudi za tiste, ki imajo v Sloveniji prijavljeno prebivališče in ne zgolj za državljane. 

Odlok začne veljati v soboto, 9. januarja. 

Smučišča se ponovno zapirajo

Minister za infrastrukturo je uvodoma sporočil, da javni potniški promet še naprej ostaja odprt. Hkrati pa je vlada sprejela tudi odločitev glede uporabe žičniških naprav. Javni potniški promet še naprej ostaja odprt. Hkrati tudi odločitev glede uporabe žičniških naprav.

»Uporaba žičniških naprava je po novem prepovedana po celotni državi, za kar pa prosim za razumevanje tako rekreativne smučarje kot lastnike žičniških naprav, ki jim bo država pomagala. Iskreno se opravičujem za to odločitev,« je sporočil Vrtovec in pojasnil, da je odločitev bila sprejeta na podlagi zaskrbljujoče epidemiološke slike in pričakovanega večjega navala na bolnišnice. 

Med izjemami bodo edino profesionalni športniki, za katere bo uporaba dovoljena v skladu s soglasjem infrastrukturnega ministrstva. 

Starejše novice