Ljubljanainfo
Sre, 16.12.2020 14:29
V NSi predlagajo odločne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti.

Vlada je pripravila nov Zakon o davku na motorna vozila (ZMDV-1), ki prinaša davčne razbremenitve državljanov in gospodarstva, spodbuja nakup okolju prijaznih vozil in ukinja DMV za električna vozila.

Davčne razbremenitve državljanov

V Novi Sloveniji zagovarjajo davčne razbremenitve državljanov in gospodarstva. Zato se že vrsto let zavzemajo za znižanje davka na motorna vozila in za poenostavitev postopkov na tem področju. Davčne obremenitve kupcev motornih vozil se bodo z ZDMV-1 v povprečju znižala za kar 65 odstotkov, v žepih državljank in državljanov pa bo po izračunih ostalo 29 milijonov evrov letno.

Na dan potrditve predloga zakona na parlamentarnem odboru pa je Eko sklad že drugič letos znižal spodbude za nakup električnih vozil: najprej marca iz 7.500 evrov na 6.000 evrov, s tokratnim razpisom pa na 4.500 evrov. Marca je Eko sklad ukinil tudi spodbude za priključne hibride. 

“Davčne razbremenitve, ki jih prinaša ZDMV-1 na področju električnih vozil, se povsem izničujejo z zmanjšanjem spodbud za električno mobilnost iz sredstev Eko sklada, čemur v NSi nasprotujemo.”

Kje smo danes?

Promet je sektor z največjim deležem emisij toplogrednih plinov v Sloveniji. Slovenija pa je po analizi CCPI na področju varstva podnebja med članicami EU na zadnjem mestu. Po deležu električnih vozil v prometu se uvrščamo v spodnjo polovico evropskih držav, po višini spodbud za nakup električnega vozila pa se z novimi pogoji Eko sklada uvrščamo med države EU z najnižjimi višinami spodbud. Za primerjavo: Avstrija ima od Slovenije več kot trikrat več električnih vozil na 100.000 prebivalcev, spodbude za nakup so bistveno višje kot v Sloveniji in jih ne znižujejo.

“Močno zaostajamo tudi za cilji glede števila registriranih okolju prijaznih vozil. Cilj do konca leta 2020 je 5.311 registriranih električnih vozil, medtem ko imamo do konca novembra registriranih le 3.359 električnih vozil (za dosego ciljev potrebujemo povečanje za 58 odstotkov). Še slabše nam gre pri hibridnih vozilih, katerih število bi za dosego ciljev morali povečati za več kot dva in pol,” pravijo v NSi.

Zakaj politika spodbud Eko sklad na področju elektrifikacije vozil ni ustrezna?

Nova politika spodbud za nakup električnega vozila prebivalcem s povprečnimi dohodki zmanjšuje možnost nakupa električnih vozil. In to ravno v trenutku, ko se je na trgu pojavilo kar nekaj električnih avtomobilov, ki so glede dometa in cene postali dosegljivi prebivalcem s povprečnimi dohodki. Nov javni poziv uvaja tudi nelogično zgornjo mejo spodbude v višini 20 odstotkov vrednosti vozila in ukinja spodbude za avtomobile dražje od 65.000 evrov, so prepričani pri NSi.

Poseben problem predstavlja politika Eko sklada, ki se spreminja brez vnaprejšnjih najav.

Primer:

V teh dneh je med drugim na slovenski trg prišel električni Twingo s ceno 17.480 evrov. Kdor je vozilo že naročil, je v finančni konstrukciji upošteval 6.000 evrov spodbud Eko sklada. Ker pa bo avto dobil šele čez nekaj mesecev, bo skladno z novim pozivom Eko sklada lahko pridobil zgolj 3.496 evrov spodbud, kar pomeni, da se mu bo finančna konstrukcija povsem podrla. Avto ga bo namreč stal 2.504 evrov več oziroma 21,81 odstotkov več, kot je predvidel.

Spodbude za pravne osebe se bodo odslej dodeljevale po pravilu “de minimis” pomoči. To v praksi ponovno prinaša močne negativne učinke, saj pomeni praktično popolno ustavitev spodbujanja elektrifikacije voznega parka pri (večjih) podjetjih, leasing hišah, dostavnih in logističnih podjetjih, taxi službah ipd. Tovrstnim pravnim osebam se bo torej odslej (spet) veliko bolj splačalo kupiti okoljsko sporna dizelska vozila.

Stališčem NSi pritrjuje tudi strokovna javnost

“Slovenija na področju uvajanja električne mobilnosti žal že sedaj močno zaostaja za svojimi načrti. Če je predvidena odprava obdavčitve električnih vozil z DMV zagotovo zelo pozitivna novica in tudi pomemben signal, da država s trajnostno mobilnostjo misli resno, ima tokratna odločitev Eko sklada žal nasproten učinek,” pravi Slavko Ažman, Porsche Slovenija.

Predlog Nove Slovenije

V Novi Sloveniji si želijo in prizadevajo, da Republika Slovenija v skladu s sprejetimi strateškimi dokumenti na nivoju države in EU doseže in preseže vse zastavljene cilje, za katerimi danes močno zaostaja.

“Zato predlagamo odločne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti in zelenega prehoda. Še posebej izpostavljamo izdatnejše spodbude za nakup električnih vozil, priključnih hibridov in polnilne infrastrukture, določitev jasne strategije spodbud, ki se jim bodo kupci lahko prilagodili, ter digitalizacijo postopkov.”

Besedilo celotne poslanske pobude je dostopno TUKAJ.

Starejše novice