Nemo - Švica (Foto: Alma Bengtsson EBU)
Ljubljanainfo
Ned, 12.5.2024 00:45
Še zadnjič letos so zasvetili evrovizijski žarometi. S slavjem Švice se zaključil 68. izbor za Pesem Evrovizije, ki je minil v znamenju preobratov, protestov zaradi sodelovanja Izraela in izključitve Nizozemske. Kako so se je izkazala Raiven?

Za zmago na letošnji Pesmi Evrovizije se je v finalu potegovalo 25 držav.

Tekmovalni del večera so odprli domačini. Po Švedski so sledile: Ukrajina, Nemčija, Luksemburg, Izrael, Litva, Španija, Estonija, Irska, Latvija, Grčija, Velika Britanija, Norveška, Italija, Srbija, Finska, Portugalska, Armenija, Ciper, Švica, Slovenija, Hrvaška, Gruzija, Francija, Avstrija. 

Med Luksemburgom in Izraelom bi moral nastopiti tudi predstavnik Nizozemske Joost Klein, a je bil po preiskavi »incidenta«, ki naj bi se zgodil po četrtkovem polfinalu, diskvalificiran. 

Evrovizijsko občinstvo sta tudi skozi finale popeljali hollywoodska zvezdnica Malin Åkerman in švedska voditeljica Petra Mede. 

Alyona Alyona & Jerry Heil za Ukrajino (Foto: Corinne Cumming EBU)

Raiven v finalu nastopila med zadnjimi 

Naša predstavnica je nastopila pod zaporedno številko 22. Slovenija je letos v evrovizijski boj poslala Raiven s skladbo Veronika, ki jo je navdihnila zgodba Veronike Deseniške. 

Oblečena je bila v prosojno črno opravo, na odru se ji je pridružilo pet plesalcev, ki so izvedli zapleten ples prepletanja teles. Dramatičnost se je še posebej stopnjevala na koncu, ko je Raiven zapela v visokih tonih. 

Slovenska predstavnica je finale Evrovizije končala na 23. mestu. Za nami sta pristali le Astrija in zadnja Norveška. 

Raiven (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)

Nastop Raiven med dvema favoritoma

Nastop naše predstavnice je bil sicer ravno med dvema favoritoma za zmago – pred njo je nastopil Švicar Nemo s skladbo The Code, za njo hrvaški Baby Lasagna s skladbo Rim Tim Tagi Dim.

Visoko na stavnicah je bila Irska z Bambie Thug s skladbo Doomsday Blue, ki je zagotovo poskrbela za enenga najbolj nenavadnih nastopov letos. Dobro uvrstitev so stavnice napovedovale tudi Francozu Slimane, ki je zapel Mon Amour - francosko balado nabito s čustvi. Ukrajinski duo Alyona Alyona in Jerry Heil je veljal za močno konkurenco s svojo ganljivo himno Teresa & Maria.

Stavnice so tik pred finalom napovedovale, da bo slavila Hrvaška (44 %). Sledile so Izrael (22 %), Švica (14 %), Francija (4 %) in Irska (4 %). 

Baby Lasagna - Hrvaška (Foto: Corinne Cumming EBU)

Evrovizijska krona pripadla Švici

Po glasovanju je kristalni mikrofon odnesla Švica.

Nacionalne žirije so največ glasov namenile Švici. Nemo je predstavil pesem The Code, ki je mešanica rapa, drum’n’bassa in opere. Gledalce je najbolj prepričal hrvaški predstavnik iz Umaga Marko Purišić, znan po umetniškim imenom Baby Lasagna.

Po seštevku vseh glasov, teh vseeno ni bilo dovolj, da bi zmago izmaknil Švici. 

Evrovizija v znamenju napetih političnih okoliščin 

Švedska je letos že v sedmič zgodovini gostila tekmovanje za pesem Evrovizije. Spomnimo. Na lanskem izboru v Liverpoolu je s Tattoojem slavila švedska predstavnica Loreen, ki ji je to uspelo že z Euphorio pred dobrim desetletjem v Bakuju.

Že pred začetkom evrovizijskega tedna, so bili organizatorji izpostavljeni očitkom o dvojnih standardih – leta 2022 so denimo prepovedali nastop Rusije zaradi napada na Ukrajino, leta 2021 pa tudi Belorusiji, saj so ocenili, da je besedilo njihove pesmi sporno. 
Letos se kljub številnim pozivom niso odločili za prepoved nastopa Izraela. 

Eden Golan, ki je zastopala Izrael s skladbo Hurricane, je morala pred samo Evrovizijo spremeniti besedilo pesmi. Njena pesem se je najprej namreč imenovala October rain oziroma Oktobrski dež in namigovala na napade Hamasa na Izrael sedmega oktobra. 

Po spremembi besedila so ji dovolili nastop na Evroviziji. Odločitev so pojasnjevali s tem, da Evrovizija ni politični dogodek, temveč tekmovanje za televizijske postaje in ne države.

Dodatno olje na ogenj pa je prilila odločitev Evropske radiodifuzne zveze, da so na prireditvi palestinske zastave strogo prepovedane. 

Cel evrovizijski teden je minil v napetem vzdušju, vrstili so se protesti. 

Na tisoče propalestinskih protestnikov je ulice mesta Malmö zasedlo že v četrtek, ko je Izrael nastopil v polfinalu. Še več pa na dan finala, saj se je pevka dejansko uvrstila v Finale. Protestniki so zahtevali, da se Izrael izloči iz tekmovanja. Policija je v soboto sicer sporočila, da pričakujejo do 20.000 protestnikov. 

Diskvalificirali nizozemskega predstavnika

Letošnjo Evrovizijo si bomo zapomnili po še enem škandalu. Evropska radiodifuzna zveza je diskvalificirala nizozemskega predstavnika. Joost Klein tako ni sodeloval v velikem finalu. Organizatorji so sporočili, da je razlog za izključitev preiskava zaradi prijave neprimernega obnašanja.

Svoje nestrinjanje z odločitvijo je izrazila irska predstavnica Bambie Thug, ki se ni udeležila slovesnosti z zastavami pred zadnjo vajo. Da zaradi umika Nizozemca morda ne bodo nastopili, so napovedali tudi estonski predstavniki 5Miinust & Puuluup. Francoz Slimane je med svojo zadnjo pred finalnim nastopom prekinil nastop in pozval k miru.

Lanska tekmovalka Alessandra Mele naj bi med prenosom podeljevala točke Norveške, a se je odločila, da bo odstopila od naloge. Norveški mediji so sporočili, da se je umaknila zaradi razburljivih razmer, ki letos vladajo v Malmöju. Komu bo točke podelila Norveška, je namesto nje sporočila voditeljica Ingvild Helljesen.

Kasneje je od naloge podeljevanja finskih točk odstopil tudi Käärijä, ki se je na lanskem izboru uvrstil na drugo mesto, takoj za Loreen.

Teya Dora - Srbija (Foto: Alma Bengtsson EBU)
Bambie Thug - Irska (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)
Windows95man - Finska (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)

Komentarji (1)

I. KAPŰN (ni preverjeno)

Zgleda, da smo se sedaj dokopali do precedana, kako eliminirati resnejše konkurente s tekmovanja. Najprej jih sprovocirati z nekim vsiljivim snemanjem ali s čim podobnim in izzvati reakcijo. Bati se itak nimaš ničesar, ker bo kaznovan provocirani. Na mestu Nizozemske bi jaz Evrosongu pokazal dva sredinca in se temu za vedno odpovedal!

Starejše novice