Foto: Saša Despot, Mediaspeed
oglasniprispevek1
Sre, 31.5.2023 10:03
Letošnji poletni meseci bodo s svojim kulinaričnim dogajanjem, glasbeno in kulturno ponudbo, razgibanim festivalskim dogajanjem v mesto privabili staro in mlado, domače in tuje obiskovalce.

V ponedeljek, 29. maja, so na Gradu Khislstein župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh ter skakalec in glasbenik Žiga Jelar razkrili podrobnosti pestrega poletja v Kranju.

V poletnih mesecih se bo na ulicah Kranja zvrstilo več kot 150 dogodkov, na več kot 20 festivalih in programskih ciklusih v organizaciji 15 organizatorjev.

Letos zagotovo izstopa pestro dogajanje na Gradu Khislstein. Sezono bo otvoril odlični kranjski smučarski skakalec Žiga Jelar.

Naš orel je 16. februarja letos izdal glasbeni prvenec 'Brez pravil'. Dinamičen in glasbeno razgiban pop album je Žiga ustvarjal v sicer redkih prostih trenutkih izven skakalne sezone.

Še preden bo ponovno poletel brez kril, pa se Žiga pripravlja na svoj prvi samostojni koncert, ki bo v četrtek, 1. 6. 2023, na gradu Khislstein v Kranju.

Na koncertu se mu bodo pridružili mnogi glasbeni prijatelji Žan Serčič, Ansambel Saše Avsenika, Grega Skočir, Rok Ferengja, Jan Plestenjak in Manca Avsenik.

Od junija do začetka septembra bodo ulice Kranja ter njihove hiše kulture polne raznovrstnih živahnih dogodkov Prešernega poletja.

Izpostavljajo:

 1. Program na gradu Khislstein (1. 6. – 8. 9.), 
 2. Kr' petek je! (vsak petek 2. 6. – 8. 9.), 
 3. Bien, bienale tekstilne umetnosti (31. 5. – 10. 8.), 
 4. Kalejdoskop, festival sodobne odrske umetnosti (2. 6. – 3. 6.), 
 5. Krafft, igralski filmski festival (10. – 17. 6.), 
 6. Kr-kult-ura (16. – 18. 6.), 
 7. Teden Mladih (23. 6. – 1. 7.), 
 8. SubArt festival (30. 6. – 1. 8.), 
 9. Velika nagrada Kranja (22. – 23. 7.), 
 10. Mednarodni turnir v odbojki na mivki (27. – 29. 7.), 
 11. Kranfest (28. – 29. 7.), 
 12. Jazz Kamp Kranj (17. 8. – 27. 8.), 
 13. Kranj Foto Fest (23. 8. – 26. 9.), 
 14. L' Etape Slovenia (2. – 3. 9.), 
 15. Koncertni večeri v Kavki, na Pungartu, na Train Stationu, v KluBaru, Pianopolis (7. – 10. 9.), 
 16. Živ Žav otroški festival (16. 9.).

Na gradu Khislstein bo svojih 20 glasbenih let obeležil Gal Gjurin z gosti, tu bo prvič nastopila legendarna hrvaška glasbena skupina Prljavo Kazalište. Nastopila bo tudi mednarodno najbolj uveljavljena slovenska glasbena in multimedijska skupina Laibach.

Za bolj romantične duše bosta poskrbela ištrijanski trubadur Rudi Bučar, ki bo nastopil s svojo Bando ter eden in edini Vlado Kreslin z Malimi bogovi.

Tudi letos boste lahko prisluhnili operi, tokrat bo na sporedu Verdijevo najbolj znano delo La Traviata. V akustični preobleki bosta nastopila Big Foot Mama in skupina M!2, že tradicionalno pa se v Kranj vrača večni romantik in 'charlatan' Magnifico.

Prešerno poletje v Kranju bo poskrbelo, da bodo torki kulturno obarvani, srede v juliju in avgustu bodo namenjene Glasbenim večerom pod grajsko lipo.

Na enem najlepših prizorišč bodo nastopili Duo Silence, Vasko Atanasovski, 1na 1: Maša Bogataj & Tina Marinšek,  Nuška Drašček, Janez Bončina Benč, Manca Izmajlova, Nina Strnad in Tokac & Manuela, ob četrtkih bodo na gradu uživali ljubitelji filmske umetnosti. 

Vsak petek pa si boste lahko na Glavnem trgu ob glasbeni spremljavi privoščili kulinarično razvajanje na dogodku Kr' petek je!, ki ga bo 2. junija s koncertom otvorila Alya.

V okviru Kranfesta (28. – 29. 7.) bomo ponovno gostili legendarnega Bajago in Instruktore ter skupino Mrfy, letošnje trikratne dobitnike zlate piščali.

Poskrbljeno bo za različne glasbene in tudi kulinarične okuse. Na Karavani okusov na Glavnem trgu se bomo razvajali s hrano in glasbo, stand up večeri na številnih prizoriščih v mestu, na otroškem Kranfestu bo poskrbljeno tudi za najmlajše.

Na številne dogodke prihajajo obiskovalci iz vseh koncev Slovenije in tujine.  

Kranj si letos zagotovo zasluži naziv prestolnice poletnega dogajanja v Sloveniji.

Starejše novice