Ustvarjeno dne
Ned, 12.7.2020 09:53
24-letni Matjaž Jamnik je zaključil študij režije na AGRFT-ju. Za diplomsko delo je posnel kratek igrani film "Nihče ni rekel, da te moram imeti rad".

S tem študentskim filmom se je kot edini Slovenec do zdaj, uvrstil v program Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu. Na Valu 202 pa je pretekli teden postal tudi Ime tedna.

O čem govori film "Nihče ni rekel, da te moram imeti rad"?

Gre za osebno zgodbo, premislek, na kakšen način se imamo radi v družinah. Ljubezen znotraj primarne družine jemljemo kot nekaj samoumevnega. Nihče od nas ne zahteva, da ljubimo kogarkoli; lahko se avtonomno odločamo, ampak ne znotraj družine. Film je družinska in socialna drama. Prikazuje konflikt med očetom in sinom. Gre za ločeno družino. Oče, ki ima drugo dekle, pride po sina, da bi ga peljal v glasbeno šolo. Spreta se in preko tega se razkrijejo razpoke v odnosih. Odnos med sinom in očetom, mamo in sinom, odnosi znotraj družine.

Uvrstili ste se na Cinéfondation filmski festival v Cannesu...

Moram povedati, da se nisem prijavil sam, prijavila me je fakulteta. Festival je sicer prestavljen zaradi koronavirusa. Želim pa si, da bo festival jeseni. Da se uvrstiš na Cinéfondation filmski festival v Cannesu, je res majhna verjetnost. Tja je res težko priti. In že to je velik dosežek.

»Tri leta je študiral primerjalno književnost, potem pa se vpisal na študij filmske in televizijske režije na AGRFT. Je soavtor pesniške zbirke Stan in dom ter nekdanji urednik revije Novi dijak.«

Kje je mogoče videti vaš film "Nihče ni rekel, da te moram imeti rad"?

Film se bo predvajal po Ljubljani, načrtujemo projekcijo. Poleti se v Sloveniji odvija tudi več festivalov in upam, da bom zbran na kakšnega od njih.

Kakšni so vaši načrti za prihodnje?

Želim si dokončati dokumentarni film, ki sem ga s punco Gajo snemal v Afriki. Pokazati ga želim množici. Je namreč precej drugačen od diplomskega filma, dosti bolj sproščen in duhovit, a hkrati zelo lep. Potem pa si želim narediti še kakšen krajši projekt in seveda še kaj daljšega.

Kateri so vaši 'top trije' slovenski filmi, ki jih priporočate našim bralcem?

Slovenski film postaja res vse močnejši. Film, ki si ga morate ogledati, je film Posledice. En neverjetno lep film – Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Zame pa je najboljši kratki slovenski film – Prespana pomlad.

Starejše novice