Foto: Facebook (Nuša Derenda)
Ustvarjeno dne
Sre, 11.11.2020 14:10
Priljubljena slovenska pevka Nuša Derenda je sledilce na svojem Facebook profilu opozorila, da se pojavljajo lažni profili z njenim imenom.

Lažni profili objavljajo in pišejo o nagradnih igrah z visokimi vsotami denarja, Nuša pa naproša svoje sledilce, naj jim ne nasedajo.

Dragi moji! Na Facebooku se pojavljajo "LAŽNI PROFILI" z mojim imenom in nekakšnimi nagradnimi igrami, kjer naj bi podarjala velike vsote denarja. Prosim, ne nasedajte!❤ #fake

Objavil/a Nuša Derenda dne Sreda, 11. november 2020

Kot so opozorili na spletni strani Varni na internetu, se je v zadnjem času pojavilo več lažnih profilov znanih oseb, ki so podobno kot pri Nuši, ponujali denarne nagrade, ki znašajo celo 1000 evrov za deljenje ene same objave.

 Seznam ciljanih profilov in zlorabljenih imen je precej dolg: Rebeka Dremelj, Marko Potrč, Tilen Artač, Denis Avdić, Ana Žontar Kristanc, Goran Hrvačanin.

Če se sprašujete, kaj stoji v ozadju, je odgovor praktično vedno enak – spletni goljufi izkoriščajo znana imena, ki pritegnejo pozornost, da vas zvabijo v prevaro s skrito naročnino. Končni cilj pa je seveda finančna korist.

VARNI NA INTERNETU - Kako prepoznati lažni profil?

Na spletni strani Varni na internetu so v nekaj korakih opozorili, kako prepoznamo lažne profile, ki naj jim ne nasedamo: 

1. IZGLED LAŽNEGA PROFILA

V primeru lažnega Facebook profila Nuše Derenda nam že ime profila razkrije, da gre za zavajanje (Nusa D). So pa bili tudi že bolj dodelani primeri, ko so originalnemu imenu profila zgolj spremenili eno črko ali dodali števliko, kar je lahko marsikoga hitro prepričalo, da gre za pravi profil.

Lažni profil vsebuje očitno ukradene slike oz. promocijske fotografije, ki so hitro dostopne na spletu ter nekaj trivialnih, slovnično pomanjkljivih objav. Vse fotografije in objave so novejšega datuma, prav tako je razvidno, da je bil profil ustvarjen pred kratkim. Med objavami seveda izstopa “posebno darilo” – obljuba o kar 1000 evrih denarne nagrade, ki jih brez pravega razloga prejme 20 naključnih zmagovalcev.

Več primerov lažnih profilov Slovencev, so objavili na Varni na internetu, in jih prilagamo tudi tukaj:

2. ŽELIJO VAŠE PODATKE

Klik na (zakrito) povezavo v objavi o nagradi odpelje na hitro ustvarjeno spletno stran na platformi “Google sites” (poceni in enostavno za goljufa), ki pa od nas zahteva “registracijo”. V naslednjem koraku nas klik preusmeri na stran za registracijo profila za neko trivialno storitev, ki obljublja spletno videoteko, zasledili pa so tudi že primer spletne knjigarne.

Foto: Posnetek zaslona Varni na internetu
Foto: Posnetek zaslona Varni na internetu

Na spletni strani "Varni na internetu" opozarjajo, da je to ključni korak, ki ga od nas želijo goljufi, saj v tej fazi zahtevajo vnos podatkov naše kreditne kartice.

In to je tudi glavni namen postavljanja lažnih Facebook profilov, obljubljanja denarnih nagrad, neskončnih komentarjev in lažnih strani z neobstoječimi storitvami – da pridejo do naših kreditnih kartic.

3. NAUK ZGODBE

Za obljubljenih 1000 evrov pa se lahko obrišemo pod nosom. Ostanejo nam zgolj stroški reklamacij morebitnih zlorab ter preklica kartic.

Nauk zgodbe? Bodite še dodatno nezaupljivi, ko gre za vaš denar! Ne vpisujte podatkov kreditne kartice, če niste jasno seznanjeni, za katero podjetje gre, kakšni so pogoji poslovanja in za kakšno storitev gre, še opozarjajo Varni na internetu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice