Vsi dijaki, ki imate kakršne koli dvome glede izbire študija, vabljeni v Poletno šolo Kariernih centrov Univerze v Ljubljani med 24. in 28. avgustom. Dogodka se lahko udeležite tudi prek spleta.
Ustvarjeno dne
Čet, 6.8.2020 10:24
Karierni centri Univerze v Ljubljani (UL) med 24. in 28. avgustom 2020 za dijake organizirajo poletno šolo z naslovom „Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate“, na kateri bodo dijakom pomagali odgovoriti na vprašanje, kateri študij je zanje pravi.

Letošnja poletna šola, sicer že četrta po vrsti, bo nekoliko drugačna, saj bo celoten program potekal prek spleta in se ga lahko udeležijo dijaki iz vse Slovenije. Poletna šola je sicer brezplačna in bo potekala večinoma v dopoldanskem času.

Sestavljena je iz treh sklopov, s katerimi želijo dijakom ponuditi možnost prepoznavanja svojih interesov, samospoznavanja, predstaviti različne možnosti študija in karierne poti diplomantov/alumnov. Za dijake bo še posebej zanimiv sklop okroglih miz Znanje v praksi, kjer se bodo lahko srečali z alumni UL, ki bodo iz prve roke predstavili svoje študijske smeri in poklicne poti. Predvidene so štiri okrogle mize: Kariera v komuniciranju, Kaj dela bio?, Ko bom velik_a, bom inženir_ka in Zanima me delo z ljudmi.

V okviru poletne šole bo potekal tudi sklop delavnic Jaz pod lupo, ki je namenjen spoznavanju svojih interesov, osebnostnih lastnosti, talentov in kompetenc, zelo primeren pa je tudi za tiste, ki sploh še ne vedo, kaj bi radi študirali.

Tisti, ki bi si podrobneje želeli spoznati fakultete in njihove študije, bodo lahko v sklopu Faksi v praksi izbrali med dvajsetimi fakultetami, študenti in zaposleni pa se jim bodo predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

Dijakom, ki so v dvomih glede izbire študija ali morda le potrebujejo dodatne informacije, bodo vsak dan med poletno šolo na voljo karierni svetovalci za individualna svetovanja.

Za dijake, ki jih navdušujejo tehnično-naravoslovni predmeti bo še posebno zanimiva okrogla miza Ko bom velik_a, bom inženir_ka, ki poteka v sodelovanju s projektom Inženirke in inženirji bomo! Študijske smeri bo predstavila Nika Mlinarič, diplomantka fizike, ki dela kot letalska inženirka v podjetju AFormX, sicer tudi nominiranka za Inženirko leta 2019. Nika je takrat povedala, da svojo prednost pri navduševanju mladih vidi v tem, da je še nedolgo nazaj sedela v šolskih klopeh in zato pozna izzive, s katerimi se soočajo dijaki. Z delom v letalstvu, kjer je žensk izrazito malo, želi biti zgled. Družbo ji bo delal Anže Čerin, IT razvijalec – group leader v podjetju Epilog, d.o.o., ki se lahko pohvali z uspehi kot je avtomatizacija procesov najnovejšega Sandoz - Lekovega logistično pakirnega centra, strojnik Marko Thaler, ki dela kot tehnični direktor podjetja Kolektor Digital, je pa tudi direktor svojega podjetja Airnamics (prvi produkt podjetja je brezpilotna leteča platforma!) in elektrotehnik Matej Šterk, zaposlen v Leku. Vsi bodo delili svoje življenjske izkušnje, predstavili karierne možnosti na znanstvenem področju in v tehničnih poklicih ter predstavili možnost nadgrajevanja inženirskega znanja s poslovnim.

Če ste naravoslovci po duši in težko ločite med »bio« programi, vam priporočamo obisk okrogle mize Kaj dela bio … ?. Svoje poklice in študijske smeri bodo predstavili: Nejc Petrišič, ki je po osnovni izobrazbi biolog, na magistrski stopnji pa je študiral biokemijo in je danes zaposlen na Kemijskem inštitutu, Aljoša Šinkovič, biotehnolog, ki je zaposlen v podjetju Pharsol, Klemen Mezgec, ki je zaključil študij laboratorijske biomedicine in je zaposlen na Kemijskem inštitutu, ter Taja Železnik Ramuta, mikrobiologinja, sicer mlada raziskovalka na Inštitutu za mikrobiologijo in Fullbrightova štipendistka na Univerzi Harvard.

Delo v medijih je med mladimi vedno zelo priljubljeno. Z razvojem področja se razvijajo in spreminjajo tudi poklici in naloge. Svoje izkušnje in poklic bodo na okrogli mizi Kariera v komuniciranju predstavile: Nina Remškar, ki bo predstavila odnose z javnostmi in strateško komuniciranje iz podjetja Roche,, grafična oblikovalka Ksenja Gorenak, Anja Čuček, novinarka, ki jo poznate iz oddaje Ugriznimo znanost, in Manca Korelc, upravljavka družbenih omrežij in samostojna podjetnica.

Kaj imajo skupnega psihologija, andragogika, specialna pedagogika in socialno delo? Kje vse se lahko zaposlim po končanem študiju? Na taka in podobna vprašanja bodo odgovarjali gosti okrogle mize Zanima me delo z ljudmi. Svoje izkušnje, študijsko in karierno pot bodo predstavili: Nina Triller Albreht, andragoginja in pedagoginja, Marko Strlet, specialni pedagog, Ines Piljić, psihologinja, in Taja Borštnar, socialna delavka.

Natančen opis programa poletne šole najdete na spletni strani Kariernih centrov Univerze v Ljubljani, kjer se lahko tudi prijavite na šolo.

Starejše novice