Foto: Pexels
Ustvarjeno dne
Čet, 10.12.2020 11:38
Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da je v zadnjih treh mesecih po spletu nakupovala več kot polovica Slovencev, in sicer kar 52 odstotkov.

K temu je več kot očitno pripomogla epidemija covida-19, zaradi katere se je izvajanje večine aktivnosti in storitev preselilo na splet. Na ta način zadnje čase nakupuje vse več ljudi, številna podjetja pa lahko edino še tako prodajajo svoje izdelke.

Najpogosteje prek spleta kupujemo oblačila

Kot še ugotavljajo na ZPS, je večina Slovencev v zadnjih treh mesecih opravila enega do dva spletna nakupa, le osem odstotkov pa več kot deset nakupov.

Največ (29 odstotkov) jih je opravilo nakup med 100 in 299 evri, najpogosteje pa so nakupovali oblačila in čevlje.

Četrtina jih je v obdobju zadnjih treh mesecev kupila oblačila, čevlje in dodatke (torbice, nakit), 13 odstotkov pa avdio-, video- in fotoizdelke. Najmanj ljudi, le 3 odstotki, je prek spleta kupovalo hrano in pijačo iz trgovin. 

Največ kupujemo v slovenskih spletnih trgovinah

Velika večina - kar 87 odstotkov tistih, ki so v zadnjih treh mesecih kupovali prek spleta fizične izdelke, je nakup opravila pri v slovenskih spletnih trgovinah, medtem ko je 43 odstotkov nakupovalo pri spletnih prodajalcih iz drugih držav članic EU, 28 odstotkov pa pri podajalcih iz držav zunaj EU, še dodajajo na ZPS.

Navadili smo se plačevati s kartico

Poleg spletnega nakupovanja smo se v času epidemije navadili na brezstično plačevanje.

Aleš Petejan, vodja marketinga pri Mastercard Slovenija, je za Market Magazin povedal, da je brezstično plačevanje postalo nuja, gotovino uporabljamo le v nujnih primerih, ponudba spletne trgovine pa je postala nekaj normalnega.

"Poslovni modeli so se spremenili in tisti, ki bodo uspeli prilagoditi svoje poslovne prakse, bodo zrli v svetlo prihodnost." je prepričan.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice