Ljubljanainfo
Tor, 25.8.2020 13:46
Epidemija koronavirusa in ukrepi za zajezitev širjenja virusa so dodobra posegli v potrošniške navade Slovencev. Številni so spoznali prednosti domačega bazena.

Poročali smo že, da je letos spomladi prodaja koles presegla vsa pričakovanja, podobno pa se je nekoliko kasneje zgodilo še z domačimi bazeni.

Mnogi so se dopustovanju na morju letos odrekli, tako zaradi samozaščite pred morebitno okužbo oziroma zaradi omejitvenih ukrepov kot iz finančnih razlogov. Številni so denar raje namenili za nakup montažnega ali celo gradnjo vgradnega domačega bazena.

Bralci so nas opozorili, da je bilo zaradi tolikšnega povpraševanja tako montažne kot vgradne bazene nekaj časa zelo težko ali pa celo nemogoče kupiti.

Povpraševanje po bazenih se je podvojilo

Marko Milošič iz podjetja Bazeni Kaplja, kjer skrbijo za gradnjo in vzdrževanje bazenov, je navedbe bralcev potrdil: »Rekel bi, da se je povpraševanje po bazenih letos podvojilo. Sicer se je že prej iz leta v leto povečevalo, a ta zadnji močan porast lahko pripišemo samo koronavirusu.«

Razkril je, da je pri povečanem povpraševanju v okoli 90 odstotkih šlo za bazene nižjega cenovnega razreda: »Veliko zanimanja je bilo predvsem za montažne, postavljive bazene do okoli tisoč evrov. Pri vgradnih bazenih je povpraševanje naraslo manj.«

Čakalne dobe za gradnjo bazenov so se podaljšale, nekaterih materialov je zmanjkalo

Zaradi izjemnega zanimanja za bazene so se čakalne dobe za storitve, povezane z bazeni, podaljšale. Zgodilo se je tudi, da je določenih materialov zmanjkalo, je pojasnil sogovornik: »Dobava materiala je bila otežena, predvsem v začetku sezone. Kar nekaj proizvajalcev je namreč svojo proizvodnjo ustavilo. Čakalne dobe za storitve so se torej podaljšale tako zaradi večjega povpraševanja kot zaradi čakanja na materiale.«

Cene storitev vgradnje in vzdrževanja bazenov so zaradi povečanega povpraševanja in otežene dobave materialov letos malenkost narasle.

Pozanimali smo se še, po kakšne vrste bazenih je povpraševanja letos največ. »Trenutno so zelo priljubljeni tako imenovani 'liner' bazeni, torej bazeni z varjeno folijo. Glede velikosti bazenov pa se že nekaj let držijo določeni standardi. Največje povpraševanje je po pravokotnih bazenih tipskih velikosti, torej osem krat štiri metre ali šest krat tri metre,« je povedal Milošič.

V številnih trgovinah je montažnih bazenov letos zmanjkalo

Če ste se letos tudi vi odločili za nakup montažnega ali bazena z napihljivim robom, veste, da naloga nikakor ni bila lahka. V številnih trgovinah je bazenov posameznih tipov, ponekod pa celo vseh bazenov, preprosto zmanjkalo.

V nekaterih primerih bazenov in raznih pripomočkov za njihovo vzdrževanje ni bilo mogoče niti naročiti pri dobavitelju.

Najhitreje je zmanjkalo tako imenovanih 'fast set' bazenov z napihljivim robom in pripadajočo črpalko oziroma filtrom.

Za med so šli bazeni z napihljivim robom, premera tri metre in pol

Kako zelo se je prodaja domačih bazenov letos povečala v primerjavi s preteklimi sezonami, nam v podjetjih Merkur, Obi in Bauhaus niso želeli izdati.

Bolj zgovorni so bili v družbi Mercator. Potrdili so, da so letos tako v hipermarketih kot v trgovinah M Tehnike opazili veliko večje povpraševanje po bazenih: »Kupci so povpraševali po napihljivih bazenih večjih dimenzij, premera 3,5 metra.«

Pojasnili so, da so z optimalnim predvidevanjem za to sezonsko obdobje kljub temu zagotovili zadostno zalogo različnih tipov bazenov po posameznih trgovinah: »Če zaloge kje poidejo, dostavimo artikel iz ene trgovine v drugo, dnevno oziroma glede na potrebe se tudi operativno usklajujemo z dobavitelji.«

V družbi Mercator so dodali, da so cene bazenov v Mercatorju konkurenčne, porasta cen teh izdelkov pa ne pričakujejo.

Starejše novice