Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 12.5.2024 07:00
Lani smo v Sloveniji zabeležili najbolj vroče poletje v zgodovini meritev. Sedaj pa je objavljena napoved Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi, ki razkriva, kakšno poletje lahko letos pričakujemo v Evropi in pri nas.

Poletje se vztrajno bliža in z njim vprašanje, kakšno vreme nas čaka. Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF) je pred kratkim objavil sezonsko napoved za leto 2024, ki ne prinaša nič kaj dobre novice. 

Očitno je, da se nadpovprečnim temperaturam, vročinskim valovom in suši ne bomo mogli izogniti.

Že leto 2023 je bilo v Sloveniji in celotni Evropi izjemno toplo. Zabeležili smo številne temperaturne rekorde, tako mesečne kot letne.

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je bilo leto 2023 na ravni države najtoplejše do sedaj

Odklon povprečne temperature zraka od povprečja med letoma 1991 in 2020 je na državni ravni znašal nekoliko nad 1,3 stopinje Celzija, kar pomeni, da je bilo leto 2023 malenkost toplejše od doslej najtoplejšega leta 2022.

S tem ko se bliža letošnje poletje, se sprašujemo, kakšne izzive in presenečenja prinaša s seboj. Se bodo temperature še naprej vzpenjale v višave ali pa nam bo narava postregla z drugačnimi presenečenji?

S sezonsko napovedjo modela Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi lahko dobimo manjši vpogled v to, kaj nas čaka v prihajajočih mesecih.

Čaka nas vroče in suho poletje

Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi je pred kratkim objavil sezonsko napoved za leto 2024, ki za Evropo in Slovenijo napoveduje vroče in suho poletje.

Sezonske napovedi so vedno negotove, saj temeljijo na dolgoročnih trendih in vzorcih. Vendar napoved Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi velja za enega najbolj zanesljivih modelov za dolgoročne napovedi, a kljub temu ostaja določena mera negotovosti.

Sezonska napoved za poletje 2024, ki ga obravnava center za srednjeročne napovedi, zajema obdobje junija, julija in avgusta, ki pokriva meteorološko poletje in predstavlja vrhunec tople sezone.

Po poročanju Gregorja Skoka z vremenskega portala Ciklon.si, naj bi bil maj še precej spremenljiv mesec in tudi verjetno junij, saj bo območje visokega zračnega pritiska pretežno nad severnim delom Evrope. V juliju in predvsem avgustu pa je trenutno videti, da bo nad Sredozemljem prisotnih več pozitivnih anomalij.

Nadpovprečne temperature v večjem delu Evrope

Napoved temperatur za to poletje kaže na nadpovprečne temperature v večjem delu Evrope, razen na severu, kjer se pričakujejo zmerne poletne temperature.

Na to namreč nakazuje območje nizkega tlaka nad severno Evropo in visokotlačni sistem nad jugozahodnim delom. To prispeva k temu, da se toplejše od običajnih temperatur iz juga dvigajo v centralne in zahodne dele.

Kot dodaja vremenoslovec Gregor Skok, bodo temperature v Sloveniji v vseh poletnih mesecih približno od stopinje do stopinje in pol nad povprečjem.

Pripraviti se moramo na sušne razmere

Kar zadeva padavine, lahko vidimo večinoma sušne razmere, napovedane nad centralno in južno Evropo pod območjem visokega tlaka. Vendar pa so nad severnimi deli napovedane bolj mokre razmere, spet zaradi nižjega tlaka in bolj nestabilnega vremena.

»Julija suša na Balkanu in nad jugovzhodno Evropo, avgusta pa naj bi imeli zelo suho vreme tudi nad Slovenijo,« še dodaja Skok.

Starejše novice