Slika je simbolična.
STA
Sre, 16.3.2022 10:02
Agencija za varstvo konkurence (AVK) se je na podlagi medijskih objav seznanila s problematiko akcijskih cen mladega govejega mesa z znakom Izbrana kakovost Slovenije v trgovskih verigah Spar in Tuš.

Zaradi številnih medijskih objav in zaskrbljenosti glede nenavadno nizke cene mladega govejega mesa z znakom Izbrana Kakovost Slovenije, se je Agencija za varstvo konkurence odločila, da meso preveri.

Zakaj so prodajali meso po tako nizki ceni?

Iz Agencije za varstvo konkurence so zdaj sporočili, da v okviru nadzora ni bila ugotovljena nobena nepravilnost. Podobno je že februarja sporočila tudi uprava za varno hrano.

Kot so v objavi ta teden spomnili v agenciji, naj bi trgovski verigi v času akcijske prodaje, ki je trajala od 19. do 25. januarja letos, mlado goveje stegno prodajali po neobičajno nizkih cenah, in sicer po ceni 6,34 oziroma 8,99 evra na kilogram.

Meso je ustrezno in nabavljeno po rednih cenah v ustreznih rokih

V agenciji kljub nenavadni ceni mesa, v okviru nadzora nad nedovoljenimi ravnanji, med katere sodi tudi plačilo blaga, ki ni bilo prodano v času trajanja akcije, po nabavnih akcijskih cenah in nespoštovanje plačilnih rokov iz zakona o kmetijstvu, niso ugotovili nepravilnosti.

»Trgovca od dobaviteljev nista nabavljala mesa po nabavnih akcijskih cenah, temveč po rednih cenah, za dobave svežega mesa pa sta plačevala v zakonsko določenih plačilnih rokih, ne več kot 30 dni od dneva dostave,« so še pojasnili iz agencije.

Večjih nepravilnosti ali pomanjkljivosti ni bilo 

Večjih pomanjkljivosti ali slabosti pri preverjanju izpolnjevanja zahtev za stegno govejega mesa, ki jih določa shema Izbrana kakovost Slovenije, vključno z zagotavljanjem sledljivosti skozi celotno verigo trženja, v veleprodaji in maloprodaji trgovskih verig Spar in Tuš ni ugotovila niti Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kot je sporočila sredi februarja, je njen nadzor obsegal preverjanje sledljivosti med obrati, ustreznost označevanja, vodenje evidenc in upoštevanje zahtev iz veljavne specifikacije za shemo za goveje meso.

Nad akcijsko ponudbo govejega mesa izbrane kakovosti je sicer nestrinjanje izrazilo več organizacij kmetov, saj da po tako nizki ceni tako kakovostnega mesa ni mogoče pridelati oz. vzrediti.

Ob tem se je odzval tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, Igor Hrovatič, ki je pozval, predvsem trgovino, da v svoje oglaševalske kampanje vključi tudi informacije o poštenem poslovanju v verigi preskrbe s hrano.

Preberite še:

Starejše novice