Ljubljanainfo
Pet, 28.8.2020 22:56
Računi, ki jih prejmemo ob nakupu v trgovinah, ne sodijo med odpadni papir. Kam jih lahko odvržemo?

Snaga je v objavi na Facebooku opozorila na pravilo ločevanja odpadkov, ki ga marsikdo ne pozna. Računi iz trgovin ne sodijo med odpadni papir, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke, torej v črn zabojnik. 

Kje tiči razlog? Na Snagi pojasnjujejo, da so računi iz termo papirja, ki se ga ne da reciklirati. Med odpadni papir prav tako ne sodi povoščen in plastificiran papir, papirnate brisače in serviete. Plastificiran papir odložimo med mešane komunalne odpadke, torej v črni zabojnik, medtem ko papirnati robčki, serviete in brisače sodijo med biološke odpadke, ki jih odlagamo rjavi zabojnik.

Kaj sodi v zabojnik za odpadni papir? 

Papir odlagamo v posodo z rdečim ali modrim pokrovom. V te zabojnike sodijo: časopisi, revije, knjige, zvezki, letaki, karton, papirnate nakupovalne vrečke. 

V zabojnike za papir ne sodi zamaščen ali plastificiran papir, Tetra Pak embalaža, uporabljeni papirnati prtički in brisače, celofan, lepilni trakovi, papirnati robčki, onesnažen papir, tapete in plenice. 

Pomoč pri pravilnem razvrščanju odpadkov v ustrezne zbirne posode Snaga nudi v aplikaciji Kam z odpadki, kamor vpišete vrsto odpadka in prejmete navodilo, kam ga je potrebno odložiti.

Starejše novice