Vir: Instagram.
V 91. letu se je poslovil skladatelj in dirigent Mojmir Sepe.

Mojmir Sepe velja za očeta Slovenske popevke. Podpisal se je pod brezčasne pesmi, kot so Zemlja pleše, Poletna noč, Brez besed, Med iskrenimi ljudmi, Malokdaj se srečava in mnoge druge. V zlatih dveh desetletjih Slovenske popevke je med letoma 1962 in 1980 prispeval glasbo oziroma aranžma za kar 42 pesmi, osem let je sodeloval s kar po tremi skladbami, sedem let pa s po dvema skladbama. Dvakrat je Jugoslavijo zastopal tudi na tekmovanju za pesem Evrovizije. Njegova življenjska sopotnica je bila ena največjih slovenskih šansonjerk Majda Sepe, ki je preminila leta 2006. 

Mojmir Sepe se je rodil 11. julija 1930 v Črni na Koroškem. Mladost je preživljal v Celju, na tamkajšnji gimnaziji je tudi maturiral. Glasbeni talent je najbrž podedoval po starših. Oče je bil operni pevec, ki je večinoma deloval v tujini, mama pa je bila učiteljica na celjski II. osnovni šoli, obvladala pa je tudi klavir in petje.

Skladateljevi devetdesetletnici sta se letos poklonila Festival Ljubljana s koncertom na Kongresnem trgu in ZKP RTV Slovenija z instrumentalno različico njegove popevke Brez besed v izvedbi Zabavnega orkestra Radia Ljubljana in pod dirigentskim vodstvom Jožeta Privška. 

Še naprej nam bodo življenja lepšale zimzelene popevke, ki jih je ustvaril veliki Mojmir Sepe. 

Starejše novice