Ustvarjeno dne
Sre, 4.11.2020 12:23
V ljubljanski porodnišnici je v mesecu oktobru na svet prijokalo 452 novorojenčkov. V 17 primerih so bile porodnice okužene koronavirusom, pri štirih porodih pa so mamice virus že prebolele.

Oktobra se je v porodnišnici v Ljubljani rodilo 452 dojenčkov, od tega 5 parov dvojčkov. Na svet je prijokalo več deklic kot dečkov. Novorojenček z najnižjo porodno težo je tehtal le 450 gramov, najvišja zabeležena prodna teža novorojenčka v mesecu oktobru pa je 4920 gramov. 

Vir: Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

V mesecu oktobru rodilo 17 mamic okuženih s koronavirusom

V naši največji porodnišnici so se trenutnim razmeram dobro prilagodili. Pripravili so "COVID porodni blok", ki je fizično ločen in ima tudi ločeno operacijsko dvorano. V preteklem mesecu je rodilo19 porodnic okuženih s koronavirusom, štiri porodnice pa so Covid-19 prebolele pred porodom. Porod, pri katerem je porodnica okužena s koronavirusom je za osebje psihično in fizično veliko bolj naporen, saj zahteva bistveno več zaščitne opreme in logistike za ohranjanje varnosti in preprečevanje prenosa okužbe. Maska pa je v teh časih postala običajen del opreme tudi za porodnice. 

V prvi polovici leta se je v Ljubljani rodilo 2594 novorojenčkov. 70 parov je bilo dvojčkov, so sporočili iz ljubljanske porodnišnice. 
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice