Danes začne veljati nov odlok za področje športnih dejavnosti, ki deloma omogoča ponoven zagon športnih in fitnes centrov.

Vlada je na zadnji dan leta 2020 sprejela več odlokov, med drugim Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Slednji prepoveduje športno rekreacijo in proces športne vadbe, torej treninge, a med izjeme od odloka uvršča registrirane, poklicne in vrhunske športnike. 

Dovoljena športna dejavnost 

Kot piše v odloku, je ob tem dovoljena tudi športno-gibalna dejavnost, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, ki jo udeleženci izvajajo samostojno ali če jo vodi strokovni delavec v športu. Pri nekaterih športnih vadbah je strokovni delavec v športu potreben zaradi zagotavljanja varnosti vadbe.

Ta določba v praksi pomeni, da se sprošča storitev individualnih treningov, tudi vodenih, pod prej navedenimi pogoji. Glede na navedeno, so tako številni fitnesi že napovedali ponovno odprtje, odlok namreč začne veljati jutri, 4. januarja 2021, in bo v veljavi le sedem dni. 

Dragi člani, zelo smo vas pogrešali in veseli smo, da vas bomo lahko ponovno pozdravili tudi na naših lokacijah ter vas...

Objavil/a BODIFIT dne Nedelja, 03. januar 2021

MGRT izvajanja ne omejuje

Za pojasnilo, ali dejansko nov odlok dovoljuje obratovanje fitnesov, smo se obrnili na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je pristojno za gospodarske dejavnosti, ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je nosilec odloka povezanega s športom.

Kot so nam pojasnili na gospodarskem ministrstvu, sami nimajo nič opraviti v zvezi z obratovanjem fitnesov, saj 'njihov' odlok, s katerim je prepovedano ponujanje in prodaja blaga, ne omejuje izvajanja športnih dejavnosti. Šolsko ministrstvo pa nam do priprave prispevka ni odgovorilo na naše poizvedovanje.

50 kvadratov in pet metrov razdalje

Vendarle pa je tudi Fitnes zveza Slovenija na svojih straneh izdala obvestilo, da se v skladu z novim odlokom, ponovno dovoljuje odprtje fitnesov, ob upoštevanju pogoja glede udeležencev, ki morajo, kot rečeno, biti člani istega gospodinjstva, obenem pa bo veljala še omejitev 50 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca ali enega udeleženca, če je vadbeni prostor manjši od 50 kvadratnih metrov.

Pri izvajanju športno rekreativne dejavnosti je treba med udeleženci tudi neprekinjeno vzdrževati najmanj pet metrov medsebojne razdalje.

Fitnesi in športne dvorane, pa tudi bazeni, bodo tako, kot kaže, lahko vsaj za teden dni in ob upoštevanju pogojev ter zaščitnih ukrepov, ponovno odprli svoja vrata širom Slovenije. 

Starejše novice