Foto: Instagram
V Soči, pri Kajak centru v Solkanu, je utonil deček iz Ljubljane. Fant naj bi se želel okopati nad brzicami pred kajakaškim centrom, a ga je začel odnašati močan tok, ki ga je nato povlekel pod vodo.

Reka Soča ima v teh dne okoli 15 stopinj Celzija.

 

Pri reki Soči v Solkanu v območju kopalnih voda pri Kajak centru, se je kopala družina petih oseb, med katerimi so bili trije otroci. Družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic vendar tekoča. Med kopanjem  je vodostaj reke Soče nenadoma narasel. Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe  odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti,  zato je tok otroka potegni na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije.

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada  kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti.

 

Neuspešno oživljanje

V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši kajakaškega, ki so s kajaki pričeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije.

V iskanje in reševanje so se vključili štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica.

 

Ob 18.10 uri, je bil otrok najden v strugi reke Soče pod gladino, kjer ga je našel  član Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica. Ko so reševalci ob 18.20 truplo potegnili iz vode ga je nemudoma pričela oživljati ekipa NMP Nova Gorica, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki bo opravljena na ISM v Ljubljani.

O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Opravljen je bil ogled kraja, pri katerem se je ugotavljalo tudi ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oz. je tam uradno kopališče. Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja Kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja pa je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok.  Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode; Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

 

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi nesreče. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

 

Reka Soča je letos vzela že dve mladi življenji. 

Sredi aprila je 29-letni domačin pri Tolminu usodno zakorakal v mrzlo reko. Za njim se je izgubila vsaka sled, naslednje jutro pa so ga našli mrtvega približno 50 metrov nižje v reki.

Za 80-letnega Kranjčana pa je bilo usodno morje. 

V torek okoli 16.30 so v Fiesi iz morja potegnili onemoglo osebo in jo oživljali do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči, a je dežurni zdravnik na kraju lahko ugotovil le, da je oseba umrla. Po podatkih policije gre za 80-letnega moškega iz Kranja.

Starejše novice