Oba izdelka sta bila v prodaji v vseh trgovinah Hofer po Sloveniji in sta že bila umaknjena s prodaje.
Trgovina Hofer je kupce na svoji spletni strani obvestila o odpoklicu dveh izdelkov. Gre za turško kavo in polnjene tortilije. Če imate katerega izmed izdelkov doma tudi sami, jih ne zaužijte.

Kot so sporočili iz trgovine Hofer, lahko izdelka vrnete, kupnino pa vam bodo povrnili tudi brez predložitve računa. 

Na enem od rednih preverjanj kakovosti so pri omenjenih dveh izdelkih ugotovili nepravilnosti. Pri turški kavi Classic znamke Amaroy so bile pri 100 g in 500 g pakiranju, z rokom uporabnosti najmanj do 20. avgust 2021, ugotovljene presežene vrednosti ohratoksina A.
 

Ohratoksin A je dokazano nevaren za zdravje ljudi in živali, zato je Evropska unija določila maksimalne koncentracije ohratoksina A za nekatere živila rastlinskega izvora.

Drugi odpoklicani izdelek so polnjene tortilije vrste tajski kuskus, znamke GOOD CHOICE, ki ga dobavlja podjetje Wojnar‘s Wiener Leckerb, z rokom uporabnosti najmanj do 4. novembra 2020. Pri tem izdelku je bila ugotovljena prisotnost listerije.
 

Listerija je paličasta bakterija, ki je v naravnem okolju precej razširjena. Najdemo jo v zemlji, vodi, iztrebkih in pa tudi številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča ta bakterija imenujemo listerioza. Gre za bolezen živali, ki se prenaša na ljudi. Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. V Sloveniji je bolezen razmeroma redka, zdravijo pa jo z antibiotiki. 

Oba izdelka sta bila v prodaji v vseh trgovinah Hofer v Sloveniji in sta že bila umaknjena s prodaje. 
 

Starejše novice