Ljubljanainfo
Sre, 21.10.2020 08:38
Kljub temu, da je njihova dejavnost še zmeraj dovoljena, pa zaradi novih ukrepov nimajo ekonomskega razloga, da bi še naprej obratovali.

Turizem je ena od gospodarskih panog, ki je bila zaradi epidemije koronavirusa najbolj prizadeta. Spomladanskemu valu je sledilo praktično popolno zaprtje države, javno življenje se je povsem zaustavilo in z njim tudi večina gospodarskih dejavnosti. Turistično gospodarstvo je mirovalo skorajda tri mesece, večji nastanitveni obrati so svoja vrata začela odpirati šele junija in tako še uspeli ujeti poletno sezono.

Država je za pomoč prizadeti panogi uvedla turistične bone, ki so se izkazali za zadetek v polno, saj so ti spodbudili domače goste, da so dopustovali v Sloveniji in nekoliko pokrili spomladanski izpad. Še več,  domači turisti so v juliju 2020 ustvarili skoraj 1,4 milijona prenočitev ali 68 odstotkov vseh in za kar 155 odstotkov več kot v juliju 2019. V avgustu 2020 pa so ustvarili malo manj kot 1,7 milijona turističnih prenočitev ali 67,4 odstotkov vseh in celo za 164 odstotkov več kot v avgustu 2019. 

Toda prišla je jesen in z njo skokovit rast okužb ter izredno poslabšanje epidemiološke slike. Vlada je tako z 19.oktobrom razglasila 30-dnevno epidemijo za celotno državo in uvedla nekatere nove omejitvene ukrepe, med njimi ni več dovoljeno prehajanje med statističnimi regijami, niti za koriščenje turističnih rezervacij. To pa seveda pomeni, da so turistični akterji, ki praviloma ne nagovarjajo gostov iz iste regije, ponovno prisiljeni v zaprtje.
 

Znova bodo v času zaprtja izvajali investicije

V Termah Vivat so od uvedbe bonov imeli več kot 90 odstotkov takih gostov, ki so koristili bon in zabeležili celo 30 odstotkov več nočitev kot v istem obdobju lani. Glede na epidemijo in nezmožnost prehajanj regij, pa so se odločili, da danes zaprejo svoja vrata, "pa tudi z vidika družbene odgovornosti kot naš prispevek k temu, da v teh 30 dneh res rešimo to stanje", še dodaja prvi mož Vivata Metod Grah. Grah pravi, da so gostje odločitev o zaprtju sprejeli z razumevanjem, za  dan zaprtja pa so izbrali današnji dan, ker se večini od 150 gostov v hotelu ravno na ta dan izteče rezervacija. 

V času zaprtja bodo, kakor so tudi spomladi, s polno paro izvajali investicije. Tako nameravajo prenoviti vse še neobnovljene hodnike v hotelu, gradijo notranji paviljon - notranjo in zunanjo bazensko restavracijo ter zaključujejo z vodnim parkom.

Turistični boni rešili turizem in državo

Ob tem Grah pozdravlja odločitev vlade o podaljšanju veljavnosti bonov, saj po njegovih besedah vsak neizkoriščen bon predstavlja škodo za državo.

"Vsak bon namreč predstavlja prihodek, saj pomeni turistično takso, DDV in druge dajatve, zaposleni v turizmu niso na čakanju, pozitivno vpliva na kmetijstvo in pridelovalno industrijo, poleg tega pa predstavlja še konkurenčno prednost pred državami, ki tega ukrepa niso vpeljale," pojasnjuje Grah, ki je bil sicer eden izmed pobudnikov tega ukrepa, in dodaja, da je turizem na račun bonov ohranil kondicijo, brez tega ukrepa pa da bi država lahko imela milijardo izpada. 

Vsi zaposleni v Vivatu bodo tako na čakanju, saj je država v petem protikoronskem svežnju podaljšala subvencioniranje za čakanje na delo do konca leta. Aktivne bodo le dežurne službe, torej recepcija in tehnična služba zaradi izvajanja investicij. Grah upa, da bi se po izteku epidemije lahko vrnili v normalno stanje, ampak priznava, da "so to le pobožne želje", po njegovih besedah bo velik uspeh, če bo že decembra vse po starem. 

Odprt bo samo en hotel in to za potrebe zdravilišča

Tudi v Termah 3000 se še odločajo, kako naprej, a nekaj je jasno, ko trenutni gostje odidejo, bo obratoval le en hotel in to samo za zdraviliške goste. "Kje bodo pa nameščeni in v kakšnem obsegu bomo delovali, pa še ne vemo. Sigurno pa bomo imeli odprt samo en hotel, Ajda je nek prvi namig, ampak ni nujno, da bo res Ajda. Toliko gostov pač bo, pa še to ne," nam je povedal direktor Igor Magdič. V Moravskih Toplicah so pod okriljem Save Turizem sicer trije hoteli, poleg Ajde še petzvezdična Livada in štirizvezdični hotel Termal.

Za Sobotainfo so sicer v Savi Turizem, ki imajo v lasti tudi Zdravilišče Radenci, Terme Ptuj in nastanitve na Bledu, v Portorožu, Izoli in Strunjanu, potrdili, da nov ukrep posledično pomeni ponovno zapiranje njihovih nastanitev.

"Vse naše destinacije v skupini Sava Hotels & Resort so v času jeseni in Krompirjevih počitnic izkazovale zelo dobro zasedenost, primerljivo z lansko, prevladovali so domači gostje. Včeraj sprejeti odlok vlade o omejitvi gibanja domačim gostom omogoča zgolj bivanje v hotelih, ki so locirani v regiji iz katere gost prihaja. Ker domači gostje v večini nimajo rezerviranih počitniških kapacitet v regijah v katerih sicer bivajo, ta ukrep za turistične objekte posledično pomeni ponovno zapiranje nastanitev," so dejali in dodali, da vsem gostom omogočajo prestavitev rezervacijo in brezplačno odpoved. 

Podobno pojasnilo nam je podala tudi direktorica Zdravilišča Radenci Vesna Maučec, ki sicer še čaka uradno odločitev uprave, a da bo do nje prišlo v kratkem.

Prebroditi drugi val

V Termah Lendava so nam na naša poizvedovanja odgovorili, da upoštevajo nova navodila in pozorno spremljajo situacijo, na prvem mestu pa da je varnost zaposlenih in gostov. "Naš cilj je prebroditi ta drugi val, tako kot v prvem," so še dejali. Glede morebitnega zaprtja se tako niso opredelili, v Biotermah Mala Nedelja pa bodo končno odločitev sprejeli predvidoma danes, ko bodo imeli na voljo vse informacije.

"Trenutno živimo v neki negotovosti, nekaj gostov sicer še imamo, a zdi se nam nenavadno od države, da naše dejavnosti ni prepovedala, ljudem pa po drugi strani odsvetuje in omejuje turistično udejstvovanje," je povedal direktor Bioterm Miran Blagovič 

Terme Banovci bodo predvidoma do prvega novembra odprte, a obratovalni čas so že skrajšali. Kot so nam odgovorili, gostom v teh časih omogočajo brezplačno odpoved rezervacije ali prestavitev termina bivanja. Zaposleni bodo do morebitnega zaprtja delali normalno in koristili nadure, v primeru dalj časa trajajočih ukrepov pa jim bodo prisiljeni odrediti čakanje na delo na domu. 

"Definitivno je ukrep omejitev na regije enormno vplival na zasedenost term in izpad dohodka. Ponovno zaprtje term pa bo prineslo dodatne stroške, tako za zaprtje kot pozneje za novi zagon. Stvari so negotove in še bodo – skrbi nas november in december. Pozitivna je zgolj informacija o podaljšanju turističnih bonov," še dodajajo v Termah Banovci.

Deja vu za turizem?

Turistično gospodarstvo je tako znova na točki, na kateri je bilo spomladi. Poleg večjih igralec pa ne smemo pozabiti še na vse manjše ponudnike apartmajev in sob, penzionov in gostišč ter gostinskih obratov, ki so neposredno povezani s turistično dejavnostjo. Podaljšanje turističnih bonov v leto 2021 jih lahko nekoliko navdaja z optimizmom, a negotovost, kako dolgo bo trajal ta drugi val epidemije, je zagotovo še kako prisotna. Boni brez nastanitev, kjer bi jih lahko unovčili, pač nimajo pomena.

Pomurski turizem je sicer v prvih osmih mesecih leta 2020 zabeležil 159.383 prihodov turistov, ki so ob tem ustvarili 524.192 nočitev. V celotnem lanskem letu pa je Pomurje obiskalo okoli 345 tisoč turistov, ki so pri tem ustvarili 1,07 milijona prenočitev. Po izračunih Svetovne turistične organizacije se izpad prihodkov v globalnem turističnem sektorju meri na 390 milijard evrov in to samo v prvem polletju 2020. 

Starejše novice