Slika je simbolična.
STA
Ned, 26.5.2024 10:40
Svetovna zdravstvena organizacija izraža zaskrbljenost zaradi vse večjega širjenja ptičje gripe na vedno več živalskih vrst. Prav tako je smrtnost zaradi ptičje gripe pri ljudeh izjemno visoka.

V Združenih državah Amerike so zabeležili drugi primer okužbe človeka s ptičjo gripo med aktualnim izbruhom te bolezni med živino, so v sredo sporočile zdravstvene oblasti. 

Okuženi delavec v mlekarstvu iz zvezne države Michigan je imel blage simptome in je že okreval. Podoben potek bolezni je imel tudi Teksašan, ki se je kot prvi okužil pred manj kot dvema mesecema.

Virus H5N1 so v Ameriki med živino prvič zabeležili konec marca, pristojni ugibajo, da so bolezen na krave prenesle divje ptice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Aprila so nato odkrili prvi prenos virusa na človeka, ko se je okužil mlekarski delavec v Teksasu.

Zdravstvene oblasti še vedno ocenjujejo, da je nevarnost okužbe pri ljudeh nizka. Pred aktualnim izbruhom so v Združenih državah Amerike okužbo človeka s H5N1 nazadnje zabeležili leta 2022 v Koloradu, ko naj bi do prenosa virusa prav tako prišlo med neposrednim delom z živalmi, v takratnem primeru je šlo za perjad.

Starejše novice