Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 4.6.2023 11:40
Hrvaška turistka je ostala brez besed. Najprej jo je šokirala kava, nato astronomski račun. Prepričana je, da se je gostinec modro domislil, kako prevarati turiste.

Pritoževanje nad nerazumno visokimi računi na hrvaški obali ne razburja le Slovencev temveč tudi Hrvate.

Hrvaškim medijem domači turisti tako redno pošiljajo enormno visoke račune, ki jih prejemajo za popite kave, sokove, hrano.

Pri tem ne gre za neke ekskluzivne lokacije, ampak v običajni četrtni kavarnici.

Slobodna Daljmacija je te dni poročala o tem, kako je neka nosečnica, ki se je iz celinske Hrvaške odpravila na morje, naročila kavo v lokalu poleg pristanišča za trajekt v Biogradu. Najprej jo je šokirala kava, nato še račun.

»Po dolgi poti na morje, med čakanjem na trajekt, sva šla v bližnji bar, da bi popila ledeno kavo, ki jo pijeva običajno«, je pojasnila domača turistka.

A pozor, tu ne gre za kavo s sladoledom, kaj šele smetano. Na Hrvaškem je ledena kava pravzaprav bela kava z več ledu.

Gre za priljubljen napitek, predvsem v vročih poletnih dneh. V večini lokalov kot ledeno kavo postrežejo belo kavo v koktejl kozarcu ter dodajo led, pri tem pa zaračunajo običajno belo kavo.

Šok ob pogledu na račun

Toda v tem primeru gosta nista dobila tega, kar sta pričakovala. Namesto v večjem koktejl kozarcu, je bila kava postrežena v manjši skodelici, namesto kock ledu, pa je bila v kavi ledena kaša.

A pravi šok je sledil, ko je pogledala na račun, na katerem je pisalo dvakrat ledena kava, 5,50 evra.

Za dve ledeni kavi, ki nista bili to, kar je pričakovala, je znašal račun skupaj 11 evrov.

Ledene kave na ceniku sploh ni bilo

Poklicala je natakarja, da bi ga povprašala, zakaj so ji postregli ledeno kavo, ki ni enaka ledeni kavi v drugih lokalih in predvsem, zakaj so jo zaračunali po taki ceni.

Na ceniku so namreč imeli le belo kavo za 2,5 evra, ledene kave pa sploh ni bilo. Hrvaški gostinci ledeno kavo praviloma zaračunavajo kot belo kavo, led pa dodajo brezplačno, zato je pričakovala, da bo cena enaka beli kavi.

»Jaz samo delam tukaj«

Natakar je na njena vprašanja odgovoril, da imajo na terasi pri vhodu v kavarno med plakati številnih alkoholnih pijač izobešen tudi plakat s sliko ledene kave, na kateri je vidno, kako izgleda ta kava pri njih ter kolikšna je cena.

Na očitke o tem, da zavajajo goste je skomignil z rameni in odgovoril: »Jaz samo delam tukaj, jaz ne odločam«.

Gostinec se je domislil, kako do hitrega zaslužka

Hrvaška turistka je obupala nad prerekanjem z natakarjem ter zaključila, da se je hrvaški gostitelj pač modro domislil načina, kako prevarati tako tuje kot domače goste.

»Ker ni lepšega od hitrega zaslužka z malo porabljenih sestavin«, je še dodala.

Starejše novice