Ljubljanainfo
Sre, 13.1.2021 10:02
V odloku, ki ga je v torek zvečer izdalo avstrijsko ministrstvo za zdravje piše, da bo za vstop v Avstrijo od petka obvezna registracija na spletu. Bodo pa veljale tudi nekatere izjeme.

Pred potovanjem v Avstrijo bo v elektronski registraciji poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji, piše STA.

Po registraciji na elektronski naslov koda QR

Vpisati bo treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim dobam na mejah.

Spletni obrazec naj bi bil dostopen od danes, po napovedih ministrstva pa naj bi podatke izbrisali po 28 dneh, še piše STA.

Dnevni migranti izjema

Izjema bo veljala za dnevne migrante, tiste, ki bodo potovali čez državo ter izredne obiske v družinskem krogu, denimo za pogrebe, pa poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sicer pa še vedno velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. 

Starejše novice