Ljubljanainfo
Čet, 15.4.2021 10:12
V senci razprav še vedno ostaja vprašanje premika ure. Evropski parlament je sicer pred dvema letoma sprejel stališče o odpravi premika ure v letošnjem letu, odločitev za zimski ali poletni čas pa je prepuščena članicam.

Po stališču Evropskega parlamenta naj bi se namreč premikanje ure v Evropski uniji letos končalo, končno odločitev za zimski ali poletni čas pa je na državah članicah

»Pred dvema letoma je Evropski parlament sprejel svoje stališče in podprl predlog Evropske komisije, da se konča sezonsko premikanje ure. Vendar države članice od takrat, žal, niso uspele sprejeti odločitve in mislim, da je problematično vprašanje, kateri časovni pas izbrati. Vsaka država članica ima pravico, da izbere svoj standardni čas, vendar mislim, da je najpomembnejše, da ukinemo spreminjanje časa in potem lahko usklajujemo, kateri časovni pas bomo izbrali,« pravi Johan Danielsson, poslanec Evropskega parlamenta. 

Ideja o premiku nastala pred več kot sto leti

Pobuda o premikanju ure je nastala pred več kot sto leti, in sicer na podlagi ugotovitev znanstvenikov, da bi s premikom ure bolje izkoristili dnevno svetlobo, podaljšali dan za eno uro in tako privarčevali energijo.

V današnjem času je premikanje ure veliko manj pomembno, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se zaradi negativnih učinkov na zdravje vse bolj pritožujejo.

»Študije kažejo, da približno 20 odstotkov prebivalstva, večinoma otroci, starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, trpi na račun premikanja ure. In morali bi ga ukiniti. Tudi državljani so izrazili svoje mnenje: odgovorilo je 4,6 milijona ljudi, od tega jih je 86 odstotkov želelo odpraviti časovno spremembo,« še dodaja Danielsson. 

Vprašanje o premikanju ure na račun epidemije v ozadju razprav

Epidemija covida-19 pa je to vprašanje ne le v Sloveniji, pač pa tudi v drugih državah članicah, potisnila v ozadje. 

»Odkar smo v Evropskem parlamentu sprejeli svojo odločitev, je na koncu odvisno od držav članic, da sprejmejo odločitev in mislim da bo potrebno počakati, da v Evropskem svetu vidijo, ali želijo to vprašanje vrniti na dnevni red. Zato se bom potrudil, da bom slovensko predsedstvo Evropske unije prepričal, da to stori jeseni,« še pravi. 

A ker so vsi napori Evropske unije usmerjeni v pogovore na račun pandemije koronavirusa, še ni znano, ali bodo nova pravila o ukinitvi premikanja ure v veljavo res stopila še z letošnjim letom. 

Starejše novice