V dele Dalmacije in črne gore se je elektrika že vrnila (foto: Pixabay).
Ljubljanainfo
Pet, 21.6.2024 13:42
Vzrok še ni znan, zaenkrat se ugiba, da je poraba poskočila zaradi visokih temperatur in da se je v nekem trenutku sesul sistem.

Nekaj ​​po 12. uri je celotna Dalmacija ostala brez elektrike. V Sarajevu so stali tramvaji, semaforji ne delujejo. V Črni gori ni elektrike.

V Splitu, pa tudi v drugih mestih, ne delujejo semaforji, po mestu se neprestano slišijo sirene reševalcev. Okoli 12.25 je prišlo do izpada električne energije v večjem delu Dalmacije.

Dalmatinski portal zdaj poroča, da se elektrika po skoraj eni uri vrača v nekatere splitske četrti.

Poleg Splita so po poročanju brez elektrike ostali še Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar in številni otoki.

Razlog sesutje sistema v Črni gori?

Še vedno ni jasno, kaj točno se je zgodilo, pojavile pa so se informacije, da je zaradi domnevne okvare sistema v Črni gori prišlo do sesutja elektroenergetskega sistema v Dalmaciji.

V zvezi s prekinitvijo oskrbe z električno energijo je mesto Split občane pozvalo k racionalni porabi vode, da ne bi prišlo do težav pri oskrbi.

Brez elektrike so tudi deli BiH

V Sarajevu so stali tramvaji, semaforji ne delujejo. Brez elektrike so tudi številna druga mesta - Tuzla, Brčko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica ...

Čeprav natančni razlogi za izpad sistema še niso znani, se domneva, da so vzrok preobremenitve medsebojnih povezav 400 kV daljnovodov v regiji, njihovi izpadi in prenos motenj v sistem Bosne in Hercegovine.

Potekajo aktivnosti za obnovo sistema, prenos napetosti na hidroelektrarne in termoelektrarne ter usklajevanje aktivnosti s sistemskim operaterjem pri vključitvi visokonapetostnih omrežnih objektov v Bosni in Hercegovini in njihovi povezavi s sosednjimi sistemi, poroča hrvaški portal N1.

V Črni gori ni elektrike

Brez elektrike je ostalo skoraj celotno območje Črne gore, so sporočili iz črnogorskega elektrodistribucijskega sistema.

Kot so v družbi navedli v kratki izjavi na Facebooku, gre za izpad v črnogorskem elektro prenosnem sistemu, kdaj bi lahko težavo odpravili, pa ne navajajo.

Kot poroča hrvaški portal, je del Podgorice pravkar dobil elektriko.

Javil se je hrvaški elektro distributer

Hrvaški sistemski operater prenosnega omrežja izvaja analizo s sistemskimi operaterji sosednjih držav, da bi ugotovili vzrok, dodajajo.

Da bi ublažili problem mednarodne prekinitve dobave električne energije, je Hrvatska elektroprivreda v polno obratovanje postavila vse svoje proizvodne zmogljivosti, da bi v najkrajšem možnem času zagotovil oskrbo državljanov Republike Hrvaške z električno energijo. 

Glede distribucijskega omrežja HEP - Sistemski operater distribucije sporoča, da poškodb na omrežju ni, so sporočili iz HEP.

Razpad elektroenergetskega sistema skozi tri države - neuradno

Kot je Hina pred tem neuradno izvedela v hrvaškem prenosnem sistemskem operaterju, je prišlo do okvare elektroenergetskega omrežja skozi tri države - najprej se je začela v Črni gori, nato je izpad električne energije prizadel Bosno in Hercegovino, nato pa še del Hrvaške - vso Dalmacijo, do Reke, menda do Brinja.

N1 še poroča, da se dispečerji trenutno mrzlično pogovarjajo med seboj, država z državo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo in pripravili sanacijski načrt, saj nobena država ne more biti električno izolirana, saj so vse priključene na daljnovode.

Vzrok še ni znan, zaenkrat se ugiba, da je poraba poskočila zaradi visokih temperatur in da se je v nekem trenutku sesul sistem.

Starejše novice