Foto: Apple
Ustvarjeno dne
Sre, 14.10.2020 13:21
Apple je po večtedenski zamudi, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, predstavil kar štiri nove pametne telefone in prve v seriji iPhonov, ki bodo omogočali tudi povezavo s 5G omrežjem.

Nove naprave, ki prihajajo na trg, so torej iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max.

Novi telefoni imajo vgrajen nov procesor A14 Bionic, ki naj bi bil do 50 odstotkov hitrejši od vseh drugih procesorjev za pametne telefone na trgu; prenovili pa so tudi zunanji izgled, ki spominja na seriji iPhone 4 in 5 z ostrejšimi in ravnejšimi robovi.

iPhone 12 je v primerjavi s predhodnim 11 tanjši in manjši, z nadgrajenim XDR 6,1-paličnim zaslonom in novim, trdnejšim materialom, imenovanim »keramični ščit«. Kot so povedali na virtualni predstavitvi, je steklo zaslona kar štirikat bolj odporno na udarce in padce. Fotoaparatu so piksle podvojili, telefon pa je na voljo v črni, rdeči, modri, zeleni in beli barvi.

Strokovnjaki trdijo, da nove funkcije Applu ponujajo najboljšo priložnost za rast od leta 2014, ko je prenovil svojo linijo z iPhonom 6, poroča BBC.

"5G bo prinesel novo raven zmogljivosti, bolj kakovostno pretakanje videoposnetkov, bolj odzivne igre, interaktivnost v realnem času in še veliko več," je povedal izvršni direktor Tim Cook.

Modeli iPhone 12 Pro višjega razreda imajo tudi večje zaslone kot prej in novi senzor, ki pomaga pri fotografiranju pri šibki svetlobi.

Vendar nobena od novih naprav prvič v zgodovini ne bo opremljena s slušalkami ali polnilnikom. Apple zatrjuje, da bo ta poteza pomagala pri zmanjševanju vpliva na okolje.

Kaj pa cena?

iPhone 12 bo na evropskem trgu (glede na nemške cene) dostopen po začetni ceni okrog 880 evrov, kar je 80 evrov več kot lani za takrat novi iPhone 11. Za iPhone 12 Pro boste plačali najmanj 1.120 evrov, za iPhone 12 Pro Max pa 1.220 evrov. iPhone 12 Mini bo dostopen za najmanj 778 evrov. 

Starejše novice