"Bodite raje osredotočeni na cesto, ne na telefon," sporočajo policisti voznikom in to ne samo slovenski, pač pa ta teden poteka vseevropska akcija poostrenega nadzora nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Večina evropskih policij v tem tednu zato poostreno ugotavlja kršitve, povezane z nepravilno uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav v vozilih, opisanemu nadzoru pa se pridružuje tudi slovenska policija.

Po besedah Roberta Vehovca, višjega policijskega inšpektorja v Sektorju prometne policije na Generalni policijski upravi, lahko vozniki v Sloveniji in večini evropskih držav v tem tednu pričakujejo, da bodo policisti pri svojem delu poostreno nadzirali nepravilno uporabo mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav (v nekaterih evropskih državah pa tudi druga ravnanja), ki voznika odvračajo od osredotočenosti na vožnjo: "Izpostaviti želimo tisti segment nepravilnega ravnanja v prometu, do katerega je večina udeležencev v prometu na žalost še vedno preveč ravnodušna. Družba obsoja vožnjo pod vplivom alkohola in prehitro vožnjo, obenem pa ugotavljamo, da večina (še) nima izoblikovanega stališča, da je telefoniranje med vožnjo ali druga opravila, ki negativno vplivajo na pozornost voznika, prav tako zelo nevarno in zato popolnoma nesprejemljivo."

"Distrakcije voznikov med vožnjo se v zadnjih letih vse bolj pojavljajo kot sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč. Vozniki se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo (pa tudi kakšna druga opravila, npr. uporaba drugih elektronskih naprav) predstavlja motnjo, ki negativno vplivajo na ustrezne reakcije voznikov, ko naletijo nevarne situacije," je še dejal Vehovec in pojasnil: "Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu!"

V ospredju tokratnega nadzora so vozniki tovornih vozil in avtobusov

Pravilno uporabo mobilnih telefonov in prepoved uporabe drugih elektronskih naprav slovenski policisti nadziramo pri voznikih osebnih vozil, pa tudi pri voznikih avtobusov in tovornih vozil, pri katerih je še toliko bolj pomembno, da so osredotočeni na vožnjo, saj so zaradi karakteristik njihovih vozil (večja teža, večje dimenzije) potrebne še hitrejše reakcije oziroma odločitve voznika, ko mora odreagirati na nenadno nevarno situacijo. Prav zato smo na to kategorijo voznikov v zadnjih letih še bolj pozorni, saj imajo lahko njihove neustrezne reakcije še bolj tragične posledice. Obvladovanje težjih in večjih vozil je namreč zelo zahtevno.

"V ta namen v tem tednu poteka več poostrenih nadzorov, pri katerih uporabljamo tudi specialna policijska civilna vozila z vgrajenimi videonadzornimi sistemi, ki omogočajo lažje odkrivanje in dokazovanje tovrstnih kršitev," je danes poudaril Robert Vehovec. 

Starejše novice