STA
Čet, 23.5.2024 17:00
Podjetje naj bi neupravičeno omejevalo prodajo svojih izdelkov.

Evropska unija je danes ameriškemu proizvajalcu sladkarij Mondelez, pod okrilje katerega med drugim sodita blagovni znamki Toblerone in Oreo, zaradi kršenja evropske zakonodaje s področja varstva konkurence odredila 337,5 milijona evrov kazni. 

Kot so pojasnili v Bruslju, je podjetje neupravičeno omejevalo prodajo svojih izdelkov v Evropski uniji. 

»V današnji odločitvi ugotavljamo, da je Mondelez nezakonito omejil čezmejno prodajo po Evropski uniji. Mondelez je to storil, da bi ohranil višje cene svojih izdelkov v škodo potrošnikov,« je kazen danes utemeljila izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco Margrethe Vestager.

Poziv k ukrepu 

Grški premier Kiriakos Micotakis je Evropsko unijo ravno minuli konec tedna pozval k ukrepanju zoper multinacionalke, ki da nepošteno omejujejo prodajo določenih dobrin v nekaterih državah Evropske unije.

Velike multinacionalke se namreč pogosto sklicujejo na tako imenovane ozemeljske omejitve dobave, ki omejujejo prosto izmenjavo njihovega blaga na enotnem trgu Evropske unije. 

Te omejitve so sicer zakonite, denimo za zagotavljanje pomembnih informacij potrošnikom v lokalnih jezikih, a naj bi se dalo z njimi tudi manipulirati.

Študija Evropske unije iz leta 2020 je pokazala, da nepoštena izraba tovrstnih omejitev dejansko prinaša različne cene po državah Evropske unije in da bi lahko potrošnike stala dodatnih 14 milijard evrov na leto.

Starejše novice