Možganska kap ne izbira.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Čet, 29.10.2020 12:30
29. oktober je svetovni dan možganske kapi, ki je ena izmed najpogostejših srčno-žilnih bolezni in med vodilnimi vzroki za smrt in invalidnost po svetu. Možganska kap se lahko zgodi vsakomur, kadar koli in kjer koli.

Kar ena od štirih oseb v odrasli dobi doživi možgansko kap. V Sloveniji vsako leto zabeležimo več kot štiri tisoč primerov možganske kapi. Ugotavljajo pa, da se več kot tretjina vseh možganskih kapi pojavi pri ljudeh, ki se ne gibljejo dovolj. Zato ni naključje, da je geslo letošnjega dneva možganske kapi "Pridruži se gibanju". Tudi sami lahko preventivno veliko naredimo in z zdravim načinom življenja bistveno zmanjšamo tveganje za možgansko kap. 
 

Četrtina vseh možganskih kapi je povezana z nezdravim načinom prehranjevanja. Priporočljiva je prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave ter doma pripravljenimi obroki. Najpomembnejši dejavnik tveganja za možgansko kap na katerega lahko vplivamo je visok krvni tlak. Med ostale dejavnike tveganja spada povišan holesterol, sladkorna bolezen, kajenje, telesna nedejavnost, nezdrava prehrana in debelost. 

Kdaj gre za možgansko kap?

Znake možganske kapi prepoznamo s pomočjo besede GROM. Kadar opazimo vsaj enega od teh znakov, je nujno ukrepati in takoj poiskati zdravniško pomoč. 

G – ovor (ali oseba lahko govori jasno in razumljivo?)

R – oka (ali lahko oseba dvigne roko in jo tam zadrži?)

O – braz (ali se oseba lahko nasmehne? Ali ima povešen ustni kot?)

M – inuta, čas (takoj pokliči 112!)
 

Vir: MOL.

Starejše novice