STA
Čet, 11.4.2024 15:19
Zagreb bo strehe občinskih stavb opremil s 100 sončnimi elektrarnami.

Zagreb bo do konca naslednjega leta na strehe stavb v lasti mesta namestil sto sončnih elektrarn, je danes napovedal župan Tomislav Tomašević. Sončne elektrarne so do zdaj med drugim postavili že na nekaterih domovih za starejše občane, vrtcih, bazenih in drugih ustanovah. Podobne načrte ima tudi Ljubljana.

Leta 2021 je skupna moč nameščenih elektrarn na strehah zgradb v lasti mesta Zagreba znašala 0,7 megavata, danes pa je njihova skupna moč 2,5 megavata, kar je 3,5-kratno povečanje.

Zagreb je po besedah župana tik pred podpisom pogodbe za 16 elektrarn z močjo 1,4 megavata. Sredstva zanje bo na začetku prispeval zasebni investitor, kasneje pa bodo elektrarne prešle v lastništvo mesta.

Tomašević je dodal, da do konca naslednjega leta načrtujejo še postavitev 52 sončnih elektrarn s skupno močjo petih megavatov, ki jih bo mesto financiralo s posojilom Evropske investicijske banke, ter okoli 20 elektrarn z močjo štirih megavatov, ki jih bo zgradilo mestno podjetje Zagrebački sunčani krovovi.

»Skupaj gre za približno 100 elektrarn z močjo okoli 13 megavatov do konca prihodnjega leta, kar je celo 20-kratno povečanje glede na stanje, ki smo ga nasledili leta 2021,« je izjavil Tomašević.

Podobne načrte ima tudi slovenska prestolnica. Mestna občina Ljubljana v okviru projekta Zelena energija na površinah in objektih tako načrtuje postavitev 51 sončnih elektrarn na nekaterih osnovnih šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih ter športnih in kulturnih objektih. 

Njihova skupna moč bo skoraj pet megavatov.

Starejše novice