Foto: BIC Ljubljana
Ljubljanainfo
Sre, 13.3.2024 15:15
Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA - National Aeronautics and Space Administration.

Študenti z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana - BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico finalnega izbora mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge.

»Jed zmagovalne ekipe bodo vključili v prehrano astronavtov.«

V slovenski ekipi sta študenta živilstva in prehrane višje strokovne šole BIC Ljubljana, Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka.

»Pripravili so ješprenj s suhimi hruškami orehi in dimljenim tofujem

Zaradi posebnega mikro gravitacijskega okolja v vesolju imajo astronavti veliko prehranskih omejitev.

»Poleg določenega energijskega vnosa, smo bili pozorni na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Vsaka prehranska zahteva je terjala izbiro prave surovine, česar smo se lotili z veliko natančnostjo. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljena in osredotočena na oteženo prebavo astronavtov, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi, ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikro gravitacijskem okolju,« pojasni Katarina Smole, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, in doda, da je bilo vodilo končnega recepta za jed enostavno, prehransko ugodno, kakovostno in okusno. 

S strani organizatorja so dobili tudi navodila, katerih živil ne smejo uporabiti v jedi, kot so na primer: surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola. Predlog je bil tudi, da naj ne uporabijo kruha in krušnih.   

Ekipe s celega sveta

Na tekmovanje so se lahko prijavile ekipe s celotnega sveta, ki so se morale pri pripravi receptur in jedi držati natančnih zahtev. 

Študentje BIC Ljubljana so v prvem krogu tekmovanja pripravili recepture in izračune hranilnih vrednosti za dve jedi, pirine bučne štruklje s puranom in ricotto ter ješprenj s suhimi hruškami orehi in dimljenim tofujem. 

Komisijo je prepričal ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Na polfinalno tekmovanje se je ekipa BIC Ljubljana v začetku letošnjega leta med 50 šolami uvrstila kot ena od štirih evropskih držav. 

Finale v Houstonu

Finalno tekmovanje bo potekalo 17. aprila 2024 v Hustonu v Združenih državah Amerike. Slovenska šola na tekmovanje odhaja kot edina evropska šola, preostale šole prihajajo iz Amerike.

Starejše novice