Kastelic (desno) s sodelavcem v pilotski kabini nekje nad Atlantikom.
Ustvarjeno dne
Pon, 9.11.2020 10:57
Zgodbe in doživetja sveta skozi oči Slovenca, ki letos še vedno redno potuje

Nadaljevanje pogovora s pilotom zasebne družbe VistaJet. Prvi del si preberite tukaj.

Ste redno testirani za covid-19?

Ja, precej pogosto. Pravila velevajo, da se mora ekipa ves čas medsebojno spremljati, si meriti temperaturo in seveda takoj sporočiti morebitne simptome, če se pojavijo. Določene države zahtevajo, da je test opravljen, preden greš na pot, sicer sploh ne moreš pristati.

Kje po svetu so trenutno najstrožji ukrepi in kje najbolj liberalni?

Za pilote so najstrožji vsekakor v Hong Kongu, ki so skoraj nečloveški. Po prihodu z letališča moraš v hotelsko sobo in te ne smeš zapustiti. Hrano ti nosijo pred vrata, okna pa itak ne moreš odpreti, ker so to vse nebotičniki, ki oken na odpiranje niti nimajo. Če odpreš vrata, se na recepciji sproži alarm in že kličejo v sobo, kaj se dogaja. O tem hkrati obvestijo tudi tvojega delodajalca. Tako si v sobi ves čas, ne glede ali je to štiri dni ali deset dni. Te ukrepe so sprejeli spomladi, ko so odkrili nekega pilota, ki je bil pozitiven.

Kje so pa ukrepi bolj liberalni?

Trenutno radi hodimo v Dubaj, kjer so maske sicer obvezne, a vse ostalo normalno funkcionira. Tudi v ZDA je precej OK, bi pa posebej izpostavil Kambodžo: tam moraš prvi dan v izolacijo v hotel, kjer te testirajo in če si negativen, imaš omogočeno prosto gibanje. Zanimivo, da na Kitajskem od covida naprej več ne smemo prespati in moramo takoj v katero od bližnjih držav na nočitev. Kmalu letim v Šanghaj, spat grem v Seul v Južni Koreji, nato grem na sever Kitajske in spat v Vladivostok. Vsi čakamo, da vse skupaj mine, oz. povedano drugače, komaj čakamo da mine to obodbje življenje, kar je absurd, če premislite.

Kakšna je situacija v južnoameriških državah?

V Latinsko Ameriko zelo malo letim. Peljali smo nogometaše na Kitajsko, kjer se je začela nogometna liga, to pa je bilo to. Ukrepi se ponekod tako hitro spreminjajo, da je res konfuzno, drugje so nespremenjeni vsaj dva, tri tedne in je stvari lažje načrtovati. Pri nas v Sloveniji izvemo za spremembe sredi noči preko twitterja, kar je čudno.

»Če si reden »gost« v nekem mestu, se obnašaš skoraj kot doma, hodiš v iste restavracije, na tek hodiš po isti poti, ne obnašaš se kot turist, ki gre vsakič na najbolj znane tustične točke. Ko pa smo bili v Izraelu v času prvega 'lockdowna', smo šli v Jeruzalem, kjer skoraj ni bilo žive duše in tisti redki so nas gledali, kdo pa smo mi.«

Pogled iz hotelske sobe v Santa Luciji, maj 2020.

Ste na proste dni obnašate kot tipičen turist in si ogledujete znamenitosti?

Če si reden gost v nekem mestu, se obnašaš skoraj kot doma, hodiš v iste restavracije, na tek hodiš po isti poti, ne obnašaš se kot turist, ki gre vsakič na najbolj znane tustične točke. Ko pa smo bili v Izraelu v času prvega »lockdowna«, smo šli v Jeruzalem, kjer skoraj ni bilo žive duše in tisti redki so nas gledali, kdo pa smo mi – kot letalsko osebje smo bili testirani, zato smo se lahko prosto gibali. Nato smo se šli kopat v Mrtvo morje v najbolj slani vodi na svetu in to so prijetne izkušnje, a saj to veste, ker tudi sami veliko hodite po svetu. Aljaska je čudovita zaradi narave in na proste dni hodimo redno pohajkovat v naravo. Če sem kje ob vodi in imam popoldne ali zvečer let, zjutraj redno trimčkam po promenadi. V Nici je čudovita, tudi v Miamiju.

Ste zaradi ukrepov kje obtičali, ker niste smeli odpotovati naprej?

Občital sem zato, ker ni bilo letov, ne zaradi ukrepov samih. Če obtičiš nekje dlje časa proti svoji volji, je lahko malček nadležno. V New Yorku stane običajno kosilo 40 dolarjev, v Seulu sem dal za 8 nektarin 14 dolarjev. Saj se ne pritožujem, uživam v spoznavanju sveta.

Ste že prevažali tudi kakšnega zvezdnika?

Jaz osebno ne, so pa jih vozili kolegi. V osnovi je politika podjetja, da ne govorimo preveč specifično o svojih potnikih. Z mano so potovali le poslovneži in njihove družine. Sodelavci so mi pa večkrat razlagali tovrstne zgodbe, če so to glasbeniki na turneji, so jih vedno povabili na koncert in druženje v zaodrju. Predvčerajšnjim mi je sodelavec pripovedoval, kako sta bila na njegovem letalu pred leti znana igralca, ona je ena najbolj prepoznavnih žensk na svetu. To so zanimive zgodbe. Peljal sem tudi politika, ki ima vedno s sabo svojega osebnega stevarda, pred kratkim pa iz Sočija ruskega poslovneža, ki ima na plačilni listi stevardeso, ki je zaposlena pri nas in brez katere ne potuje nikamor. Tako je prišla v Soči samo zato, da je z njim letela za Moskvo. Zaposlena je pri nas, plačo pa ji plačuje on, zato, da je parkrat na mesec ob njem vsakič, ko gre on na pot.

Kot član ekipe zadnjega leta Adria Airways ...
... ki je prepeljala srebrne slovenske odbojkaše iz Pariza ...
...in tako 29. septembra 2019 opravila zadnji let po skoraj 60 letih poslovanja.

Starejše novice