Slika je simbolična. Foto: Facebook UKC
Ustvarjeno dne
Sre, 28.10.2020 06:19
Na UKC Ljubljana so objavili pričevanje 29-letnika, ki je bil po okužbi s Covid-19 na infekcijsko kliniko sprejet zaradi nizke saturacije kisika v krvi in visoke temperature - diagnosticirali so mu covid pljučnico.

Kot pravi, je bila njegova izkušnja na kliniki, vse od sprejema v bolnišnico do odpusta ter kontrole, zelo pozitivna. Njegovo pričevanje objavljamo v celoti:

"Pohvalil bi profesionalnost na strani vašega osebja (zdravniki, sestre, pa tudi čistilke), način komunikacije - v bolezni veliko šteje pristen, človeški odnos in pozitivna energija, čeprav smo v časih negotovosti. Hvala za vso pomoč, ki ste mi jo nudili v času, ko sem jo najbolj potreboval in ste mi tako pomagali na poti do hitrejšega okrevanja in vrnitve v vsakdan."

"Trenutno se počutim že skoraj odlično, izogibam se fizičnim naporom in spoštujem navodila s strani zdravnika in NIJZ," je povedal v krajšem pogovoru, na katerega je pristal predvsem z namenom opozoriti na resnično nevarnost novega koronavirusa. Sam namreč pred okužbo ni imel nikakršnih obolenj, kljub mladosti in siceršnjemu dobremu zdravstvenemu stanju pa se je zaradi zapletov znašel v bolnišnici.

KAKO BI OPISALI POTEK BOLEZNI PRI VAS?

Bolezen se je pojavila kot prehlad in ji nisem namenil velike pozornosti, saj mi je v treh dneh temperatura padla in sem mislil, da sem že ozdravljen. Četrti dan se mi je ponovno pojavila visoka temperatura do 39 stopinj, počutil sem se zelo slabotnega, brez apetita in neprespanega, zato sem se tudi odločil poklicati zdravnika in iti na test, ki je bil pozitiven. Po testu se situacija nikakor ni umirila, zato sem si želel, da me pregleda zdravnik, dobil sem napotnico za obisk infekcijske klinike.

KAJ SE JE PRAVZAPRAV ZGODILO, DA STE PRISTALI V BOLNIŠNICI? STE IMELI ŽE PREJ ZDRAVSTVENE TEŽAVE ALI KRONIČNE BOLEZNI?

Kot omenjeno, se moje zdravstveno stanje nikakor ni izboljšalo, zato sem zaprosil za pregled pri zdravniku - toliko, da izvem, v katero smer napreduje bolezen. Zadržan sem bil na infekcijski kliniki zaradi nizke saturacije kisika v krvi, ob sprejemu so mi vzeli kri, slikal pljuča, ipd. Nato sem počakal izvide, ki mi jih je zdravnica vse ustrezno razložila in sem zato tudi ostal v bolnišnici. Hujših zdravstvenih težav ali kroničnih bolezni pred tem nisem imel.

KAKO SO VAS ZDRAVILI NA COVID ODDELKU?

Ob prihodu v bolnišnico so mi vzeli kri, naredili EKG in dali zdravilo proti visoki temperaturi (po infuziji sem dobil stekleničko zdravila). Po sprejemu v sobo sem dobil infuzijo NaCl 500 ml, na voljo sem imel tablete za zbijanje temperature. Zdravniško osebje je približno vsake 2-3 ure preverjalo vitalne znake (stauracija, temperatura), predgled v sobi je bil zjutraj in proti večeru. Osebje je bilo profesionalno, komunikacija na prijetni, človeški ravni, res ne dobiš občutka, da si le številka.

ALI VESTE OZIROMA LAHKO VSAJ UGIBATE, KJE STE SE OKUŽILI?

Najverjetneje sem se okužil na poslovnem sestanku, vse nenujne zasebne, socialne zadeve sem za ta čas ukinil (rojstni dnevi, zabave, druženja, ipd.).

KAKŠNE OBČUTKE JE PRINESEL POZITIVEN TEST?

Klic nikoli ni prijeten, saj za seboj povleče cel kup neprijetnosti in psihološkega pritiska (koga sem okužil, s kom sem bil v stiku, kaj če bo ta oseba imela hujše simptome ipd.). Po moji oceni nisem okužil nikogar, saj sem ob prvem znaku bolezni (čeprav nisem mislil, da je covid) distanciral od vseh, spal sem sam, žena je žal spala na kavču. Žena je s strani NIJZ dobila odrejeno karanteno za čas trajanja 10 dni in ni razvila nobenih znakov bolezni.

KAJ PA ČAS SAMOIZOLACIJE, OMENILI STE, DA GRE ZA PSIHIČNO NAPORNO SITUACIJO ...

Sama bolezen je psihološko bolj izčrpujoča kot katerakoli druga bolezen, saj za seboj potegne cel kup neprijetnosti. Pomaga pozitivna beseda s strani bližnjih (veliko je bilo telefonskih pogovorov in sporočil), po odpustu iz bolnice pa je dodatno pripomogel tudi sistem telemetrije, saj lahko sam spremljaš znake in veš, da se lahko ob poslabšanju obrneš na zelo sposobno osebje.

KAKO SPREJEMATE DVOME O OBSTOJU VIRUSA V DELU DRUŽBE?

Ljudje, ki govorijo, da virus ne obstaja in da gre za teorije zarote, si zatiskajo oči. Virus je med nami in se moramo zavedati, da ga lahko dobiš kjerkoli. Sem mnenja, da lahko vsi zdržimo nekaj časa brez socialnih stikov. Rojstni dnevi in zabave lahko počakajo.

(PRIČEVANJE) 29-letnik, ki okreva po covid pljučnici: Virus je med nami, lahko ga dobiš kjerkoli "Pohvalil bi...

Objavil/a UKC Ljubljana dne 
Tagi

Starejše novice