Fotografija je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 16.4.2021 14:04
Minuli torek so slovenski policisti v sodelovanju s kolegi iz Avstrije, Nemčije in Estonije izvedli zaključno akcijo in zasegli večjo količino prepovedanih drog, pri čemer gre za enega izmed največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji.

Razbita je bila kriminalna združba, ki se je ukvarjala s preprodajo prepovedane droge. Združbo so sestavljali trije Mariborčani in en Ljubljančan, prva pošilja prepovedane droge je bila oddana na pošti v Murski Soboti. Petnajstmesečna preiskava se je začela s klasičnimi metodami, kasneje pa tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. 

Delovali po celem svetu

Ugotovljeno je bilo, da so se štiri osebe združile z namenom izvrševanje kaznivih dejanj - preprodaje droge. Šlo je za zelo premišljeno organizirano mrežo, ki je delovala po celem svetu, prodaja je potekala na črnem trgu na spletu, plačevali pa so s kriptovalutami.

Vodja združbe je skrbel za komunikacijo s kupci, nabav drog in prodajo, ostali člani pa so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk na pošto, na območje sosednje Avstrije so drogo dostavljali tudi osebno.

Fizičnega stika med prodajalcem in kupcem ni bilo, vsak član združbe je imel svojo vlogo

Zasegli skoraj 400 kilogramov droge

Embalažo za prepovedano drogo so skrbno izbirali, jo zapakirali v embalažo prehranskih dodatkov in jo zapakirali kot original. Cena posamezne droge se je različno gibala, odvisno predvsem od pogostosti, kraja in prejšnjega sodelovanja.

Vse droga je bila izjemne kakovosti in čistosti, kar pomeni, da je kupec lahko drogo še naprej razredčeval in jo preprodajal. 

V zaključni akciji, ki je bila izvedena minuli torek, so policisti zasegli rekordne količine droge, kar okrog 400 kilogramov

Tako je bilo zaseženo okrog 82 kilogramov speed paste, 65 kilogramov ekstazija, večje količine kokain, heroina in druge droge. 
Kilogram kokaina so prodajali za 40 tisoč evrov, heroin po 18 tisoč evrov za kilogram, za kilogram amfetamina pa je bilo potrebno odšteti 16 tisoč evrov, za tabletke in speed pasto pa je bilo treba odšteti od enega do dveh evrov.

S prodajo na trgu do najmanj treh milijonov evrov

Z zaseženo drogo bi pri prodaji na drobno zaslužili najmanj tri milijone evrov. Med aprilom 2018 in junijem 2020 je kriminalna združba samo na eni tržnici temnega spleta zaslužila okrog 600.000 evrov od prodaje prepovedane droge.

Prva tovrstna preiskava za pomurske policiste

V zaključni preiskavi je sodelovalo okrog 70 kriminalistov mariborske, ljubljanske in soboške policijske uprave. Pomurski policisti so se prvič srečali s tovrstno preiskavo. Minuli torek so tako opravili tri hišne preiskave, dve na področju mariborske, in eno na področju ljubljanske policijske uprave. 

Vsi vpleteni v priporu

Vsem štirim osumljenim, vpletenim v kriminalno združbo, je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma neupravičene proizvodnje in prometa droga. V četrtek so bili vsi prepeljani k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse vpletene odredil pripor. Nobeden od osumljenih za podobna kazniva dejanja še ni bil obravnavan.

Starejše novice