Foto: Facebook Gorska reševalna zveza (Janez Marolt)
Profile picture for user ninavodeb Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Tor, 29.12.2020 10:20
V zadnjih dneh imajo gorski reševalci polne roke dela. Razmere v visokogorju so zaradi novozapadlega snega nevarne, na kar opozarjajo tako gorski reševalci kot tudi policisti.

Slednje dokazuje tudi včerajšnja intervencija GRS Celje, ko se je v Turskem žlebu sprožil plaz in zasul turne smučarje, nekateri izmed njih so lažje poškodovani, drugi težje.

Na območju Zelenice z okolico je včeraj dan na višini 1.500 metrov zapadlo okoli 70 cm novega snega. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov je velika (4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici).

Sneženje je spremljal močan južni veter, ki je sneg prenašal in gradil zamete ter klože. Na nekterih delih je veter sneg spihal do ledene ploskve, v zavetrnih legah pa se je nabralo ogromno napihanega snega.

V zadnjih dneh imamo gorski reševalci polne roke dela🆘! Razmere v visokogorju so zaradi novozapadlega snega NEVARNE❗️....

Objavil/a Gorska Reševalna Zveza Slovenije dne Ponedeljek, 28. december 2020

Gorski reševalci planince opozarjajo, naj dobro preverijo zimske razmere in ne izzivajo usode po nepotrebnem. Pomembno je tudi, da si priskrbijo ustrezno opremo. 

Policisti iz PU Kranj so prav tako zaskrbljeni: "Planince pozivamo, naj ne tekmujejo, koga bo prvega zasulo in naj počakajo na umiritev razmer." 

Nevarne so namreč tudi planinske poti, ki so prekrite s snegom, pod njim pa so najverjetneje ostale tudi ledene ploskve, ki so nastane pred sneženjem. 

Starejše novice