Foto: Bobo
Liu Zakrajsek
Pon, 6.3.2023 07:00
Slovenski hram kulture aprila z novo pridobitvijo.

Znano je, kako se bo imenovala nova dvorana Cankarjevega doma, katere otvoritev lahko pričakujemo še letos, in sicer že aprila.

Nova dvorana, ki se bo odprla v petem nadstropju našega največjega kulturnega in kongresnega centra se bo imenovala po Almi Karlin, slovenski pisateljici in svetovni popotnici, ki je s svojim delom zaznamovala prejšnje stoletje slovenske zgodovine. 

Dvorana Alme Karlin bo obsegala sto sedežev

Za Ljubljanainfo so v Cankarjevem domu povedali, da bo z novo dvorano Cankarjev dom dobil prizorišče številnih uprizoritvenih umetnosti, koncertov, večerov uglasbene poezije, kulturno-vzgojnih prireditev, humanističnih in literarnih dogodkov, simpozijev, pogovorov in živahnega srečevališča obiskovalcev.

Dvorana se razteza na približno 400 kvadratnih metrih površine in s horizontalnim pasom oken omogoča skoraj panoramski razgled na veduto zahodnega dela Ljubljane.

»Trajnostna naravnanost Cankarjevega doma se odraža v izbiri materialov in elementov te nove dvorane, saj so stenske in stropne obloge iz lesenih vlaken, talna obloga vsebuje 60 odstotkov reciklirane surovine, vsa svetila so v LED tehnologiji, zvočna in multimedijska tehnična oprema pa je najvišjega energijskega razreda,« so povedali v Cankarjevem domu. 

»Tudi izbrani stoli so izdelani izključno iz recikliranih materialov, ki so naš planet obvarovali pred 4.200 pollitrskimi plastenkami in 126 kilogrami ogljikovega dioksida,« so še dodali. 

Izbira imena je skrbno premišljena

Cankarjev dom ima sicer šest dvoran, ki so poimenovane po pomembnih osebnostih s področja kulture. Največja med njimi, Gallusova dvorana, lahko sprejme več kot 1500 obiskovalcev. 

Na spletni strani Cankarjevega doma izbiro imena utemeljujejo tudi z dejstvom, da je Cankarjev dom z ustvarjalko Almo Karlin v preteklosti že bil povezan, saj je leta 1995 produciral monodramo Alma Uršule Cetinski.

Leta 2017 pa je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje organiziral odmevno razstavo o Almi Karlin, ki je spodbudila tudi njeno predstavitev na Dunaju in na Japonskem.

Starejše novice