Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Ned, 31.7.2022 13:55
Naj to poletje ne manjka dobrih zgodb. To je deset najbolj vročih knjig tega poletja.

Nekateri se že pražijo na soncu in namakajo ude v osvežujoči vodi, medtem ko drugi še odštevajo dneve na koledarju, ko se bo začel tudi njihov dopust. In ker je ta čas namenjen nam in našemu počitku, radi odpremo kakšno knjigo, za katero si med letom morda ne vzamemo časa.

S police se pogosto jemljemo turistične vodnike, ob tem pa tudi biografije znanih osebnosti ter literaturo, ki opominja na pomen zdravega telesa.

A zagotovo je poletje čas, ko bralci sežemo predvsem po lahkotnejši literaturi, ki je namenjena oddihu. 

Prav zaradi poplave takšnih in drugačnih romanov vam predstavljamo oziroma priporočamo deset najbolj vročih knjig tega poletja.

Taylor Jenkins Reid: Vseh sedem mož Evelyn Hugo

Hollywoodska ikona Evelyn Hugo, ki starost preživlja daleč od oči javnosti, je končno pripravljena povedati resnico o svojem življenju, polnem blišča in škandalov.

Ko za to nalogo izbere neznano novinarko Monique Grant, je osupla vsa sedma sila, še najbolj pa prav Monique. Zakaj je izbrala njo? Zakaj zdaj?

Monique preživlja vse prej kot idilično obdobje. Zapustil jo je mož, novinarska kariera je v zatonu. Zato se odloči, da bo izkoristila priložnost, ki ji jo, kdo ve, zakaj ponuja Evelyn, in se povzpela po karierni lestvici.

V luksuznem stanovanju na Upper East Sidu se tako začne Evelynina pripoved, vse od prihoda v Los Angeles sredi petdesetih let pa do odločitve, da konec osemdesetih zapusti svet šovbiznisa, vmes pa zvezdnica seveda naniza še vse o svojih slavnih sedmih možeh.

Bolj ko se razpleta njena zgodba – o nepopustljivih ambicijah, nepričakovanem prijateljstvu in veliki, prepovedani ljubezni – bližje se Monique počuti legendi velikih platen. In izkaže se, da sta njuni življenji res nepreklicno, tragično prepleteni.

Andrzej Sapkowski: Veščec - Zadnja želja

Zadnja želja je prva knjiga prigod v seriji Veščec (ang. The Witcher), v svetu že nagrajene nove zvezde fantazijske književnosti.

Osrednji junak Geralt je veščec, že v otroštvu izurjen za lov in ubijanje pošasti. Poklican je v kraljestvo, kjer naj bi Štrigo, plod vladarjeve svetoskrunske ljubezni, ki mori ljudi, odrešil uroka. Ali pa jo tudi ubil?

Vendar ni vse, kar je videti pošastno, zlo, vse pošteno pa tudi ni dobro. Včasih je namreč težko vedeti, kdo je dober in kdo je v resnici pošast. Geralt je eden zadnjih preživelih veščecev na Kontinentu in briljanten borec.

Že v mladih letih je razvil nadnaravne sposobnosti in veščine za spopad z morilskimi zvermi in jih okrepil z dolgotrajnim treningom in skrivnostnim eliksirjem. Geralt vendarle ni navaden morilec. Njegov edini namen je varovati dobro na svetu in uničiti podle zveri, ki napadajo nedolžne in pustošijo deželo.

Madeline Miller: Ahilova pesem

Grčija za časa herojev. Mladi princ Patroklos, še ves zelen, je izgnan v kraljestvo Ftija, kjer živi v senci kralja Peleja in njegovega zlatega sina Ahila.

Ahil, najboljši vseh Grkov, je vse, kar Patroklos ni: močan, lep, otrok boginje. A mladeniča z nasprotnih bregov povežejo nepredvidljive niti usode …

Ahil vzame izobčenega in zasmehovanega princa pod svoje okrilje, začetna zadržanost kmalu vzcveti v trdno prijateljstvo.

Pod budnim očesom kentavra Kirona zrasteta v mlada moška, spretna v veščini bojevanja in zdravilstva.

Odjekne vest o ugrabitvi lepe Helene iz Šparte, heroji Grčije so pozvani na vojno proti Troji. Ahila obljuba veličastne usode zapelje, da se pridruži silovitemu obleganju. Razpet med ljubeznijo do svojega prijatelja in strahom zanj Patroklos sledi Ahilu v vojno, ne da bi se zavedal, da bo kruta usoda oba preizkusila kot še nikoli prej in zahtevala strašno žrtvovanje.

Sara Gay Forden: Hiša Gucci

Kdo je ubil Maurizia Guccija? Odkrijte neverjetno resnično zgodbo o umoru, norosti, blišču in pohlepu, ki je pretresla dinastijo Gucci – in navdihnila filmsko uspešnico.

Zjutraj 27. marca 1995 so po elegantnih milanskih ulicah odjeknili štirje streli. Maurizia Guccija, dediča imenitne modne dinastije, je neznani strelec pričakal v zasedi in ga ustrelil na stopnicah v njegovo pisarno. Dve leti pozneje je šef milanske policije stopil v razkošno palačo Maurizieve nekdanje žene Patrizie Reggiani – tisk ji je dal vzdevek 'Črna vdova' – in jo aretiral zaradi umora.

Je Patrizia ubila svojega nekdanjega moža, ker je neobvladljivo zapravljal? Je to naredila, ker se je pripravljal na poroko s svojo ljubico? Ali pa tega sploh ni naredila ona?

Zgodba o hiši Gucci je spretno izpisana pripoved o blišču, razkošju in spletkah – kronika o vzponu, skorajšnjem padcu in ponovnem uspehu modne dinastije. Hiša Gucci temelji na temeljitem raziskovalnem delu in jo lahko beremo kot izjemno zanimivo poslovno knjigo ali pa razburljiv roman.

Ali Hazelwood: Ljubezenska hipoteza

Kombinacija lažnega razmerja med znanstvenikoma in neustavljiva privlačnost poruši premišljeno zastavljene hipoteze o ljubezni.

Olive Smith, doktorandka tretjega letnika, ne verjame, da lahko romantična razmerja trajajo, toda njena najboljša prijateljica je prepričana ravno o nasprotnem, kar je tudi vzrok za zmešnjavo, ki nastane. Olive se zaveda, da bo Anh le s težavo prepričala, da je tudi sama v razmerju, kajti kot znanstvenica bo hotela videti dokaze. In tako Olive – kot vsaka ženska, ki premore vsaj malo samospoštovanja – v paniki poljubi prvega moškega, ki ga vidi.

Moški pa ni nihče drug kot Adam Carlsen, izjemen mlad profesor in znani kreten. Zato je Olive nadvse presenečena, ko privoli v pretvarjanje in postane njen lažni fant. Toda ko se na pomembni znanstveni konferenci stvari ne odvijajo po načrtu in jo Adam spet preseneti z neomajno podporo (in neomajnimi mišicami), se zdi, da je njun mali eksperiment nevarno blizu točke vžiga.

Olive kmalu spozna, da je dati svoje srce pod mikroskop edino, kar je še bolj zapleteno od hipoteze o ljubezni.

Leigh Bardugo: Senca in kost

Svetovno uspešna fantazijska poslastica je bila prevedena v 27 jezikov in doživela uprizoritev tudi v obliki Netflix serije: Shadow and Bone. Pred vami je prva knjiga trilogije Senca in kost.

Ravka je obdana s sovražniki, na dva dela pa jo seka Senčna globel, v kateri mrgoli ljudožerskih pošasti. Usoda Ravke je na ramenih Aline Starkov, ki med reševanjem svojega prijatelja v sebi odkrije nenavadno moč. Ta bi utegnila biti ključ do osvoboditve v vojni opustošene domovine.

Odpeljejo jo na kraljevi dvor, da bi jo izurili za pripadnico griš, ki jih vodi skrivnostni Temačnik. A v tem razkošnem svetu nič ni tako, kot se zdi. Nanjo se grozeče zgrinja tema in od njene moči je odvisno vse kraljestvo ...

Stephen King: Tujec

Naj triler leta 2018 po izboru bralcev portala Goodreads.

V mestnem parku najdejo izmaličeno truplo enajstletnega fantka. Dokazi in izjave prič neizpodbitno pokažejo na enega najbolj priljubljenih meščanov Flint Cityja. To je Terry Maitland, trener v mladinski bejzbolski ligi, učitelj angleščine, ljubeč mož in oče dveh deklic.

Kriminalist Ralph Anderson, čigar sina je Maitland včasih treniral, izvede hitro in zelo javno aretacijo. Maitland ima alibi, toda Anderson in okrožni javni tožilec k prstnim odtisom in izjavam prič kmalu primakneta še ujemajoč se DNK. Vse kaže, da je primer zapečaten.

Bolj ko se preiskava širi in več ko se pojavlja srhljivih odgovorov, hitreje se odvija zgodba, napetost se veča in negotovost je praktično nevzdržna. Terry Maitland se zdi res prijazen dečko, toda ali si je mogoče samo nadel drug obraz?

Colleen Hoover: Konča se z nama

Drzni in globoko osebni roman Konča se z nama predstavlja srce parajočo in nepozabno pripoved o ljubezni, za katero je treba plačati najvišjo ceno. 

Lily ni bilo vedno lahko, a je kljub temu pripravljena zavihati rokave, da bi si ustvarila življenje, kakršno si želi. Mestece v zvezni državi Maine, v katerem je odraščala, je pustila daleč za sabo – diplomirala je, se preselila v Boston in ustanovila lastno podjetje. Ko torej med njo in prelepim nevrokirurgom Rylom Kincaidom preskoči iskrica, se zdi vse v Lilyjinem življenju malodane predobro, da bi bilo resnično.

Ryle je odločen, trmast in mogoče celo malce nadut. Je tudi rahločuten, neverjetno bister in povsem zagledan v Lily, toda Rylov popolni odpor do ljubezenskih razmerij je skrb vzbujajoč. Čeprav Ryle zaradi Lily prekrši svoje pravilo, da se striktno izogiba zvez, si Lily ne more kaj, da se ne bi vprašala, od kod se je to pravilo pravzaprav vzelo.

Ko pa Lily grizejo vprašanja o novem razmerju, se ji v misli prikrade še Atlas Corrigan – njena prva ljubezen in vez s preteklostjo, ki jo je pustila za seboj. Bil je njena sorodna duša, njen zaščitnik. Ko pa se Atlas nenadoma znova pojavi, ogrozi vse, kar je Lily zgradila z Rylom.

Richard Osman: Četrtkov klub za umore

Nekje na angleškem podeželju je idilična vasica in v njej prijetno naselje starostnikov Sončni gaj.

Tako se začne duhovita zgodba Richarda Osmana, britanskega televizijskega voditelja, režiserja in producenta, ki se bo priljubila oboževalcem Agathe Christie, pa tudi vsem tistim, ki so jih navdušile prigode Hendrika Groena.

Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron niso čisto navadni upokojenci. Ne dišijo jim družabne igre, ne zanima jih učenje tujih jezikov in pogovori o boleznih so jim mrzki; veliko raje razvozlavajo stare nerešene umore in tako razgibavajo male sive celice.

Medse vabijo upokojene sodnike, kirurge in druge izvedence ter se pri detektivskem delu imenitno zabavajo. Lepega dne pa se prav pred njihovim pragom pripeti čisto pravi, sočen umor. Četverica je odločena, da bo razvozlala, kdo je spravil s sveta gradbinca Tonyja.

Irena Svetek: Rdeča kapica

Trinajstletno Majo Ogrin najdejo brutalno umorjeno v parku Kodeljevo, oblečeno le v rdeče bombažno ogrinjalo s kapuco, kar takoj sproži primerjavo z Rdečo kapico. Njena smrt povzroči zaporedje dogodkov, ki razkrijejo mnogo nepredstavljivih dejstev in skrivnosti, osumljenci pa se kar vrstijo.

Napeta zgodba je sestavljena razdrobljeno, njeni delčki pa se začnejo počasi sestavljati in tvoriti širšo sliko o grozljivem dogodku. 

Če vas bo knjiga navdušila, pa lahko na prodajnih policah že poiščete drugo knjigo v zbirki z naslovom Beli volk.

Starejše novice