Igor Samobor v vlogi Prometeja (foto: BIRÓ István).
Ljubljanainfo
Pet, 14.10.2022 20:00
V soboto, 15. oktobra, ob 20. uri bo na velikem odru SNG Drama Ljubljana slovenska premiera mednarodne koprodukcije Prometej '22, glavno vlogo igra Igor Samobor.

Koprodukcija Prometej ’22 je po Ajshilovi drami Vklenjeni Prometej nastala v sodelovanju Madžarskega državnega gledališča v Cluju, Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Državnega gledališča Konstanca.

Aktualna priredba znamenitega antičnega mita o Prometeju, ki jo je režiral mednarodno priznani madžarski gledališki umetnik Gábor Tompa, spregovori o položaju in usodi sodobnih intelektualcev, glavno vlogo v njej pa odigra slovenski igralec Igor Samobor.

Predstava na nek način govori o položaju sodobnih intelektualcev. Prometej je namreč tisti, ki eliti iz njenega zaprtega kroga ukrade ogenj, znanje, in ga podeli s širšo družbo, za kar je strogo kaznovan.

Kot je zapisal režiser Tompa, je v našem digitaliziranem in silovito zmanipuliranem svetu novičarskih omrežij in družbenih medijev resnica tako zelo zrelativizirana, da lahko celo preverjanje dejstev velja za lažno novico.

»V skrajno ideologiziranem in razdeljenem svetu, kjer je dialog postal skoraj nemogoč, razprave pa so zreducirane na skrajne odzive, je sovražni govor postal nekaj najbolj vsakdanjega.

V teh razmerah postaja vloga intelektualcev – znanstvenikov, zdravnikov, umetnikov – vse težja, a tudi vse odgovornejša, če naj opazujejo svet z objektivnim pogledom in delijo svoje znanje z drugimi, čeprav tvegajo, da jih bodo preganjali, kot so v mitološkem času preganjali Prometeja.«

Premiera Prometeja '22 v Madžarskem državnem gledališču v Cluju je bila 1. julija 2022, premiera v Državnem gledališču Konstanca pa bo 26. januarja 2023.

Prve ponovitve na Velikem odru Drame bodo na sporedu 17., 18., 19., 20. in 22. oktobra, ob 19.30, ter 21. oktobra, ob 18.00.

Starejše novice