Na mestu nekdanje tovarne bonbonov Šumi po skoraj 15 letih zevanja praznine končno nastaja nova zgradba: Center Šumi.
Na zemljišču nekdanje tovarne Šumi nasproti ljubljanske Drame in hotela Cubo se je v teh dneh zdaj pa res pospešeno začela dvigovati zgradba bodočega Centra Šumi.

Po tem, ko so leta 2006 porušili bidermajersko stavbo tovarne bombonov Šumi, je ob Slovenski cesti nasproti ljubljanske Drame končno začel opazno rasti nov stavbni kompleks. Center Šumi naj bi bil predvidoma končan in vseljiv spomladi leta 2022. Stavbni kompleks bo obsegal stanovanjski, trgovsko-gostinski ter hotelski del.

Stanovanjski del bo imel 6 nadstropij, sestavljalo pa ga bo 96 stanovanj. Dvo, tri in štirisobna stanovanja bodo imela poglede na grajski grič, Rožnik, Barje in staro Ljubljano.

Trgovsko-gostinski del se bo nahajal v pritličju in v 1. kleti, hotelski del pa med 1. in 6. nadstropjem na severnem delu objekta.

Pod objektom bodo 4 kleti, namenjene shrambam in 335 parkirnim mestom.

Tovarna bonbonov Šumi

Center Šumi nastaja na mestu, kjer je nekoč stala znamenita tovarna bonbonov Šumi. Proizvodnja slaščic na tem mestu se je pričela davnega leta 1876, ko je Jožefina Schumi pričela z obrtniško izdelavo bonbonov, sladic in melisnic, ki jih je prodajala v svoji lastni trgovini. Po 1. svetovni vojni je delavnico odkupil Dragutin Hribar. Ta je proizvodnjo moderniziral in nastala je znana tovarna trdih in desertnih bonbonov ter peciva Šumi. Po 2. svetovni vojni je bila tovarna nacionalizirana, proizvodnja pa v 70. letih preseljena v novozgrajeno poslopje na Šmartinski, kjer je delovala do leta 2008.

Lokal Šumi

V stavbi, kjer je bila prej delavnica sladkarij, je nastal znameniti in razvpiti lokal Šumi. Lokal je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja zbirališče svobodomiselnih umetnikov in kulturnikov. Zaradi neposredne bližine fakultet, kulturnih ustanov in uredništev revij so vanj zahajali danes najbolj priznani slovenski glasbeniki, novinarji, gledališki igralci … V Šumiju se se tako znašli: Polde Bibič, Barbara Levstik, Boris Cavazza, Marijana Brecelj, Dušan Jovanović, Radko Polič Rac, Blaž Ogorevc, Mate Dolenc, Zvonka Makuc, Tomaž Kralj, Matjaž Kocbek, Karpo Godina, Milan Jesih, Ivo Svetina, Branimir Štrukelj in drugi. Lokal, v katerem se je popivalo, kadilo, razpravljalo o politiki in filozofiji, je bil del tako imenovanega ljubljanskega bermudskega trikotnika, ki so ga sestavljali lokali Pri Mraku, Koper in Šumi. O lokalu in gibanju je bil posnet tudi dokumentarec z naslovom Chubby was here – Šumiju v slovo. Posnel ga je Karpo Godina, scenarij zanj pa je napisal Mate Dolenc.

Komentarji (1)

ROBERT (ni preverjeno)

Nismo ga čakali. Gnusoba da ni večje

Starejše novice