Znanci z velike ceste: Tobačna tovarna

Ob 120. obletnici rojstva Toneta Seliškarja, ki je v otroštvu živel na hišnem naslovu Tržaška cesta 17 v Ljubljani in je svoja mladostna leta opisal v povesti Deček z velike ceste, pripravljamo niz predavanj o pomembnih ustanovah in posameznikih s Tržaške ceste, ki so pustili pečat temu delu Ljubljane.

Med takimi je tudi Tobačna tovarna, zato smo na pogovor povabili kustosa Mestnega muzeja v Ljubljani dr. Blaža Vurnika, ki nam bo razkril zgodovino Tobačne in njen vpliv na življenja Vičanov, Ljubljančanov in okoliških prebivalcev.

Žuželke

Na delavnici bomo spoznali žuželke, ki živijo v našem okolju, ter jih zatem z recikliranjem upodobili v različnih likovnih tehnikah.

Delavnica je del projekta Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U., ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Rac

Predstavitev biografije igralca Radka Poliča - Raca avtorice Petre Pogorevc

Petra Pogorevc je napisala knjigo o igralcu, ki igra na vse ali nič, vrvohodcu brez varovalne mreže ter fanatiku, ki sebi in drugim postavlja najvišje zahteve. Knjiga o Radku Poliču - Racu odstira in prepleta spomine na njegovo življenjsko in ustvarjalno pot ter razkriva, da je enako strasten in zahteven kot na odru tudi za njim. Sledi mu nazaj v otroštvo, ki ga je v nemirnih povojnih letih preživel razseljen med Črnomelj, Beograd, Berlin in Ljubljano, pojasni njegovo vseživljenjsko povezanost s starši in bratoma ter obudi spomine na tri zakone, iz katerih ima dva odrasla sinova. Predstavi njegov pristop k oživljanju vlog, zajame njegovo pojmovanje lepega in težkega igralskega poklica ter iz prve roke spregovori o številnih nepozabnih likih, ki jih je ustvaril na odru in platnu. Da igra ni pretvarjanje, ampak hoja čez rob, tako kot življenje, pravi Radko Polič Rac. Igra je to, kar si.

Pogovarjala se bosta Petra Pogorevc in Radko Polič.

Starejše novice