Pomagamo - We serve je geslo, s katerim je svetovna lionistična organizacija opredelila poslanstvo lionizma.
Predstavniki Lions kluba Ljubljana so ob 30-letnici delovanja kluba in slovenskega lionizma v najstarejšem drevoredu ljubljanskega Tivolija posadili 30 dreves.

Trem desetletjem delovanja najstarejšega Lions kluba pri nas, so se poklonili z zasaditvijo 30 dreves v najstarejšem drevoredu ljubljanskega parka Tivoli, tako imenovanem Cekinov drevoredu, pod Cekinovim gradom. Sicer so obletnico načrtovali že lani, saj je bil klub ustanovljen že pred osamosvojitvijo Slovenije 1990, a so morali dogodek zaradi takratne epidemiološke situacije prestaviti. 

Aktualni predsednik Lions kluba Ljubljana dr. Blaž Banič je ob zasaditvi dejal: »Novo življenje v Tivoliju nosi simbolno sporočilo upanja, vztrajnosti, obnove, rasti in skrbnosti, kar so tudi ključne vrednote, ki že trideset let povezujejo člane našega kluba«. 
 

Slovesnosti se je med drugim udeležil ljubljanski župan Zoran Janković, prvi slovenski lion Borut Miklavčič in direktor podjetja Voka Snaga Krištof Mlakar. Tudi sami so poprijeli za lopate in simbolno posadili eno od 30 dreves.

Več kot 200 let stare lipe so dobile podmladek

V projektu so jim priskočili na pomoč strokovnjaki z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Ljubljana in podjetje VOKA Snaga, ki je opravilo zasaditev. Tako so več kot 200 let stare lipe dobile podmladek. 

Gre za najstarejši del parka Tivoli, v katerem so zasajene predvsem lipe (Tilia platyphyllos). Drevored je zasnovan kot dvojni, v obliki križa, njegovi zametki pa segajo najmanj v zgodnje 19. stoletje, saj sta obseg in zasnova jasno razvidna na franciscejskem katastru iz leta 1825. Lahko pa bi bila njegova zasnova celo starejša, povezana z gradnjo dvorca, ki ga je leta 1755 dal sezidati Leopold Karl Lamberg. Skozi stoletja in z različnimi lastniki je park dreves ostal skorajda nedotaknjen, vse do vala pozidav v tivolskem parku v času po drugi svetovni vojni. Največ škode je drevored utrpel v zadnjih 50 letih, ko mu niso kaj prida pomagale niti različne oblike pravnih zaščit.

Zasaditev so opravili v razmaku med šest do osem metrov med drevesi, kar ustreza izvirni zasnovi. Z zasaditvijo dreves Lions klub Ljubljana sledi zelenemu interesu Ljubljane in potrebam skupnosti, v kateri delujejo. Poskrbeli so za restavriranje v veliki meri uničenega drevoreda in ga pomladili za generacije sprehajalcev ter obiskovalcev največjega mestnega parka.

Pomagamo - poslanstvo vsakega Lions kluba

Poslanstvo vsakega Lions kluba na svetu je ustvarjanje in krepitev sporazumevanja med ljudmi vsega sveta, človekoljubnosti prostovoljna pomoč lokalno in širše. Lions klub Ljubljana je prvi, najstarejši klub v Sloveniji. V 30 letih uspešno izpolnjujejo osnovni cilj lionizma, pomagati vsem, ki so pomoči potrebni. 

Ob temeljnem programu lionizma, skrbi za slepe in slabovidne, slovenski Lionsi izvajajo še številne druge oblike pomoči: pomoč slušno prizadetim, socialne programe, boj proti drogam, pomoč pri nabavi medicinske opreme, delujejo pri varovanju okolja, pomagajo otrokom in mladim. 

Danes v Sloveniji deluje kar 59 klubov, ki združujejo preko 1500 lionov. Slovenski lionizem se tako ponaša z močnim podmladkom, ki šteje 320 Leo članov, ki delujejo v 20 klubih, organiziranih v samostojni Leo distrikt. Pri tem je pomembno izpostaviti dejstvo, da je vsaka peta članica slovenske Lions organizacije ženska. Zgodovino Lions kluba Ljubljana so člani zbrali v jubilejni publikaciji. 

 

Starejše novice