Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 7.4.2021 12:58
Kakšna bo usoda cepljenja z AstraZeneco?

Ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja zdravstvena organizacija opozarja predvsem na neenakosti v zdravstvenem sistemu, ki so še bolj izpostavljene med epidemijo. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji vladni novinarski konferenci izpostavil, da tudi v Sloveniji opažajo, da se je zdravje tistim, ki imajo višji socialno ekonomski položaj, izboljševalo hitreje, a Poklukar izpostavlja, da se je slovensko zdravstvo izkazalo dobro. 

Potrdil je, da bo danes Evropska agencija za zdravila predstavila ugotovitve glede AstraZenece. Spomnimo, visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila naj bi v včerajšnjem intervjuju potrdil, da obstaja povezava med cepivom AstraZeneca in krvnimi strdki. 

Evropska agencija za zdravila bo o usodi cepiva AstraZeneca odločala predvidoma danes. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v Sloveniji s tem cepivom s prvim odmerkom cepljenih že 90.059 oseb, drugi odmerek pa je dobilo 215 oseb

Minister Poklukar zatrjuje, da primera krvnega strdka pri nas še ni bilo. Države, ki o strdkih poročajo, pa ugotavljajo, da se strdki pojavljajo v razmerju ena na milijon cepljenih. To pomeni, da bi morali pri nas cepiti vse državljane s tem istim cepivom in bi tako potencialno prišli do prve pojavnosti primera. 

Danes zvečer bodo o nadaljnji strategiji cepljenja govorili evropski ministri za zdravje, ki bodo ob koncu sestanka podali predlog.  

A minister Poklukar poudarja, da bodo najprej počakali na odločitev agencije za zdravila, s stališčem agencije pa se bo seznanila tudi naša svetovalna skupina. 

Težava je v dobavi, izbiranje cepiv najverjetneje ne bo mogoče

Trenutni cilj ministrstva je zagotoviti cepivo. Po pričakovanjih bo aprila Slovenija prejela 347 tisoč enot cepiva, v naslednjih mesecih bo tudi Pfizer stopnjeval dobavo cepiv. 

Tako bi lahko aprila dobili še 160 tisoč enot cepiva, maja preko 210 tisoč enot in junija celo preko 290 tisoč enot. 

V Slovenijo pa prihaja tudi novo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, ki bi lahko že ta mesec zagotovil nekaj enot. Iz Moderne zaenkrat Slovenija dobiva male količine cepiva, a Poklukar poudarja, da je vsaka dobava pomembna. 

Prav zaradi omejene dobave pa izbiranje med cepivi najverjetneje ne bo možno. Zaenkrat velja pravilo, da je AstraZeneca za starejše od 60 let, hkrati pa imajo vsa cepiva dovoljenje za cepljenje od 18 let navzgor, razen Moderna, s katerim je dovoljeno cepiti od 16 let navzgor. 

Minister je jasen, da ni pomembno, katero cepivo posameznik dobi, ampak da ga le dobi. 

Glavni cilj so odprte šole

Poklukar še zagotavlja, da so glavni cilj odprte šole. Po zaprtju države tako računajo na ponovno odprtje šol po modelu C, torej kot so bile odprte pred 1. aprilom. 

Skladno s tem pa priporočajo prostovoljno uporabo hitrih testov. Ministrstvo v teh dneh pripravlja filme, infografike in razna druga pomagala, ki bi posameznikom pomagala pri odločitvi glede samotestiranja.  

V petek, 9. aprila, bo v duhu samotestiranja potekal sestanek z ravnatelji srednjih šol, nato še z ravnatelji osnovnih šol. 

»Želimo si, da je ta odzivnost zadostna,« je povedal minister in dodal, da Slovenija s samotestiranjem sledi vzorom v Angliji, Nemčiji, Avstriji in na Češkem

V naslednjih fazah pogovorov se bodo iskale še rešitve glede predavanj za študente. 

Starejše novice