Večina ljubljanskih domov za starejše se za zdaj uspešno bori proti novemu koronavirusu, žarišče okužb s covid-19  pa ostaja Dom starejših občanov Grosuplje. Tam se je število okuženih v enem tednu skoraj podvojilo, prav tako večje število okuženih beležijo tudi v Mengšu in Domžalah. 

Vse domove pa pesti enak problem. Kot navajajo v vseh domovih za starejše občane je njihov osnovni problem pomanjkanje kadrov. S kadrovsko stisko so se soočali že pred vdorom virusa v dom, odsotnost zaposlenih zaradi okužb pa je razmere še zaostrila.

Mengeš:  

V Domu počitka Mengeš imajo trenutno 27 stanovalcev, pri katerih je bila potrjena okužba s koronavirusom, od tega 22 stanovalcev v Enoti Mengeš in 5 stanovalcev v Enoti Trzin. Vsi stanovalci, pozitivni na okužbo, so nameščeni v rdečih conah. V Trzinu so rdečo cono uredili v pritličju doma, v Enoti Mengeš pa na varovanem oddelku. En stanovalec je bil sprejet na bolnišnično zdravljenje, ostali pa imajo blage simptome in se počutijo dobro.

Trenutno je na okužbo s koronavirusom pozitivnih 12 zaposlenih, vendar se bodo nekateri že kmalu vrnili na delo, s čimer bodo od sobote dalje lahko ponovno pripravljali obroke v domski kuhinji, še pojasnjujejo v mengeškem domu.

Grosuplje: 

Trenutno imajo 41 bolnih stanovalcev in 14 delavcev. Po navodilih stroke so takoj vzpostavili rdečo in sivo cono. V začetku so imeli kar nekaj organizacijskih težav in spopadali so se tudi s pomankanjem zaščitne opreme, ki jo je sedaj dovolj. Stanje je ta teden stabilno, večina obolelih ima samo blažje simptome, nekaj stanovalcev je sprejetih tudi v bolnišnico. Oboleli zaposleni se že vračajo na delo. Dobili smo pomoč v strokovnem kadru s strani ZD Grosuplje, veliko sodelujemo pa tudi s Civilno zaščito Grosuplje.

LJ Moste Polje: 

V domu so potrjene tri okužbe pri zaposlenih. Za enkrat nimajo okuženih stanovalcev. Stanovalcem in svojcem poskušajo olajšati in prebroditi to obdobje tako, da jim omogočamo, da se vidijo in slišijo potom video klicev. Največji problem je kadrovska podhranjenost. Vsi zaposleni vlagajo nadpovprečne napore in se srčno trudijo, da našim stanovalcev olajšajo prebroditi obdobje epidemije.

LJ Vič Rudnik: 

V enoti Kolezija v bivalni enoti D so ponovno testirali 32 stanovalcev ter v bivalnih enotah A in C 8 stanovalcev. Test je bil pozitiven pri 3 stanovalcih iz bivalne enote D. Ponovno so testirali tudi 12 zaposlenih, test je bil pozitiven le pri eni zaposleni. Vsi pozitivni zaposleni so v domačem okolju, kjer okrevajo in se zaenkrat dobro počutijo. Trenutno imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom pri 24 stanovalcih in 12 zaposlenih, štirje zaposleni so ozdraveli in so se že vrnili na delo.

LJ Šiška: 

Trenutno v Domu med stanovalci nimajo aktivnih okužb. Imajo pa eno aktivno okužbo med zaposlenimi, ki pa ni bila v stiku s stanovalci ali ostalimi zaposlenimi.

Vrhnika: 

V tem trenutku še nimajo okužbe pri stanovalcih. Imajo pa že ves čas občasna testiranja ob sumu na okužbo, kot tudi testiranja zaposlenih zaradi bodisi znakov okužbe ali pa kontaktov z okuženo osebo. Glede na visoko število okužb, tako v lokalnem okolju kot tudi po celotni državi, je tveganje zelo visoko in kljub vsem preventivnim ukrepom, se okužba lahko zgodi. 

Domžale:

V rdeči coni je trenutno 39 stanovalcev, 3 so v bolnici. 5 stanovalcev je ozdravljenih. Obolelih je bilo 10 zaposlenih, dva sta se vrnila v proces. 

Kamnik:

V DSO Kamnik 1 okužen stanovalec in 2 zaposlena delavca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice