Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 4.4.2023 20:00
Le kdo se ne spomni svojega najljubšega učitelja iz šolskih dni? Nekateri so na svoje učence pustili tak vtis, da so leta šolskega izobraževanja zaznamovana predvsem s spomini na tistega, ki jih je tako polepšal.

Učitelji so ključni del izobraževalnega sistema, saj so odgovorni za poučevanje in izobraževanje prihodnjih generacij. Njihovo delo vključuje načrtovanje in izvajanje pouka, pripravo gradiva, ocenjevanje učenja ter delo s starši in kolegi. 

A ne le to. S tem, da so v vsakodnevnem stiku z otroki močno vplivajo na njihov razvoj, dojemanje, življenje. Dober učitelj spodbuja kreativnost, samozavest, spodbujajo kritično razmišljanje, pomagajo pri razvoju socialnih veščin in - nikakor nenazadnje - polepšajo dan v šoli. 

So učili tudi vas? 

Pod okriljem nacionalne platforme Partnerstvo za spremembe in AmCham Slovenija je leta 2019 nastala iniciativa Učitelj sem! Učiteljica sem! 

Gre za iniciativo, ki širi dobre prakse učiteljev in učiteljic na slovenskih šolah. Cilj jim je dati glas - predvsem tistim, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in so vzor bodočim generacijam učiteljev in učiteljic. 

Letos je pet superfinalistov, ki se borijo za naziv učitelja ali učiteljice leta. 

Za ta naziv se borijo Barbara Gradišnik iz III. gimnazije Maribor, Vanja Kolar Ivačič iz Osnovne šole Bistrica ob Sotli, Laura Mohorko Kumer iz Osnovne šole Cirkulane-Zavrč ter dva učitelja iz Ljubljane: Jožica Frigelj iz Osnovne šole Ketteja in Murna iz Ljubljane in Jože Lango iz Osnovne šole Majde Vrhovnik iz Ljubljane.

Jožica Frigelj: »Otroci so odraz celotne družbe.«

»V 41. letih poučevanja se je nabralo toliko neprecenljivih trenutkov, da bi težko izpostavila enega,« pove Jožica Frigelj, učiteljica na OŠ Ketteja in Murna Ljubljana.

»Na nek način so vsi nepozabni. Morda bi izpostavila trenutke zunaj učilnice, iz šolske avle, ko moji bivši učenci še vedno s hvaležnostjo prihitijo po objem in na pogovor,« se spominja Jožica.

Njenega dela, ki ga opravlja z izredno predanostjo, ne prepoznavajo samo učenci in njihovi starši, pač pa tudi širša stroka. Pri poučevanju se upira na znanje in izkušnje, na združevanje teorije in prakse, povezovanje vseh deležnikov v proces izobraževanja, posebej pa se zavzema za moralne vrednote.

Bogate izkušnje na področju poučevanja, stalna strokovna izobraževanja in njeno zavzemanje za dobrobit otrok, njen trud in vztrajnost je nagradila tudi stroka ter ji tako v letu 2020 podelila nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva. Je glas vseh učiteljev in otrok ter si močno prizadeva, da otroci dandanes ne bi čutili odtujenosti družbe in pomanjkanja časa ter nenehnega hitenja.

Vzgoja je stvar srca, je njeno vodilo. Uči za življenje in za dobro vseh nas, saj kot pravi, so prav otroci odraz celotne družbe.

»Otroci so vedno tisti, ki so vredni vsakega truda, otroci so tisti, ki so naša prihodnost. Ogledalo, ki nam ga nastavljajo, je sicer brez besed, a pove vse. Če nam slika ni všeč, to ne pomeni, da moramo spreminjati otroke, temveč moramo spreminjati sebe. Kajti otroci so odraz vseh naših dejanj in ravnanj,« pove učiteljica.

Jože Lango: »Biti učitelj ni poklic, to je zame poslanstvo«

Dolgoletni učitelj razrednega pouka Jože Lango iz OŠ Majde Vrhovnik gleda na svoje učiteljsko poslanstvo kot na zahtevno, predvsem pa odgovorno nalogo, ki učitelja zaznamuje za vse življenje. 

Poučevanje je bilo zanj vedno delo v smislu dinamike in aktivnosti. Tako je vedno znova posegal po sodobnih oblikah poučevanja. Svoje poučevanje je povezal s sodobno IKT tehnologijo, ki jo je, skupaj z učiteljem računalništva, vključil k poučevanju glasbene umetnosti. Izhajanje iz otrok, vključevanje njihovih idej in aktivnosti je, kot pravi Jože, ključ do uspeha. 

Zavzema se za vse učence, za njihovo doživljanje, posebnosti, individualnost in unikatnost: »Učitelj mora učence ves čas sprejemati in jih obravnavati kot osebe, kot posameznike, ki so med seboj različni in tako so tudi pristopi pri poučevanju prilagojeni strukturi razreda in njihovim posebnostim.«

Učenci so najiskrenejše ogledalo, ki ti vedno pokaže tvojo pravo podobo, tvoj pravi jaz, je še prepričan učitelj.

»S svojo spontano in preprosto govorico pokažejo človeku, kako ga cenijo, kako se s človekom poistovetijo, kako ga čutijo.«

Leta 2020 je izšel njegov medpredmetni priročnik Slovenija ali te poznam, lansko leto pa knjiga Slovenska ljudska glasbila, kjer je ponudil učencem predloge za izdelavo ljudskih glasbil Pomembno se mu zdi, da so učenci konstruktivisti svojega znanja, da svoje znanje gradijo na izkušnjah, napakah in poskusih.

Starejše novice