Ljubljanainfo
Čet, 29.9.2022 19:00
Evropska komisarka Elisa Ferreira je na obisku v Pušči iskala odgovor na vprašanje, kaj je skirvnost za večjo vključitev romske skupnosti. Romi so ji recept za uspeh z veseljem zaupali in dodali, da niso kot kokakola, ki bi recept skrivali.

Med pričakovanjem visokega evropskega obiska v Krajevni skupnosti Pušča je romski svetnik Darko Rudaš samozavestno govoril o svoji skupnosti.

»Pušča predstavlja najboljši primer v evropskem prostoru in jaz sem prepričan, da danes komisarka prihaja tudi po recept. Mi ta recept ne skrivamo, kot ga skriva kokakola,« je dejal Darko Rudaš.

Po prihodu v Puščo je evropska komisarka Elise Ferreira najprej prisluhnila predstavnikom lokalnih oblasti, si ogledala predstavitveni film, nato pa takoj postavila ključno vprašanje.

»Kaj je skrivnost, da vključimo romsko skupnost v našu skupno blaginjo,« je zanimalo evropsko komisarko.

Skriti biser Pomurja

Čeprav Pušča obiskovalce vabi kot skriti biser Pomurja, recepta za uspešno sobivanje res ne skriva. Na kratko nam ga predstavi predsednik krajevne skupnosti.

»V naselju Pušča se več ne razlikuje, če si Rom ali nerom in zaradi tega ne prihaja do nesoglasij,« pravi Dalibor Cener Horvat.

Romski gasilci sovaščane rešujejo tudi iz gorečih bivalnikov

Prelomnica v razvoju Pušče je bila pred 60 leti gradnja vrtca, ki ga danes obiskujejo tako romski kot neromski otroci. Kot v vsaki običajni vasi je tu tudi nogometno igrišče, pa tudi uspešno gasilsko društvo.

»Po planu je vse šlo, tako da smo naredili tečaje najprej za pripravnika, potem nadaljevali tečaj za gasilca,« razlaga poveljnik PGD Pušča Franc Cener.

Brez dihalnih aparatov reševali sovaščana

Dva Roma sta že usposobljena kot višja gasilca, kmalu v svojih vrstah pričakujejo tudi podčastnika. Njihovo vozilo je posebej opremljeno za gozdne požare, zato je pomagalo tudi na Krasu. Sicer pa največkrat pomagajo ob neurjih in poplavljenih ulicah, a ne prestrašijo se niti reševanja sovaščanov iz gorečih bivalnikov.

»Brez dihalnih aparatov smo skočili notri v dim in smo ga izvlekli iz bivalnega kontejnerja,« eno izmed intervencij opisuje Franc Cener.

Vožnja s kočijo in zasaditev lipe

Kljub razvoju Pušča stavi tudi na tradicijo, zato so visoke goste po vasi popeljali kar s kočijo in nato zasadili spominsko lipo. Evropska komisarka vsem Romom na stari celini svetuje, da se zgledujejo po Pušči.

»Pravice in dolžnosti sta le dve strani istega kovanca. Če se dogovorimo in zmenimo in če ljudje spoštujejo drug drugega, mislim da nam lahko uspe,« je dejala Elisa Ferreira.

Rudaš: »Odgovorna in zaposlena davkoplačevalska skupnost«

Romski svetnik je ob visokem evropskem obisku izpostavil še, da medsebojno spoštovanje v Pušči uspeva že več kot 100 let.

»Pušča je danes v vsej svoji zgodovini sto let obstoja od enega skromnega neurejenega selišča, danes postala sodoben kraj in sodobno naselje, v katerem živi odgovorna in zaposlena davkoplačevalska skupnost,« je dejal Rudaš.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice