Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 11.3.2022 20:27
Petkovi protestniki so se tudi danes zbrali na Trgu republike, kjer so podprli pravico do protestiranja in izražanja mnenj.

Vladi Janeza Janše so očitali, da s politično in policijsko represijo te pravice v Sloveniji ogroža.

Od vlade in državnega odvetništva so zahtevali, da odstopita od tožb, ki jih sprožata zoper protestnika Jašo Jenulla.

Protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu petkovih protestov, je že pred današnjim protestom v sporočilu za javnost trenutno vlado obtožila, da ima enake cilje kot Rusija in sicer utišati, ustrahovati ali diskreditirati vsakršno kritiko lastnega delovanja.

Opozorili so, da je domnevni organizator protestov Jaša Jenull ta teden prejel kazen za organizacijo protestov v višini 34.340,56 evrov. 

Foto: Bobo

Protestno zažgali transparent s položnico

Protest, za katerega je tokrat prejel položnico zaradi stroškov varovanja protesta, se je po njihovih informacijah odvijal 19. junija 2020, ob njegovem začetku pa so protestnice in protestniki na zagrajenem Trgu republike brali ustavo in tako opozarjali na ustavne pravice.

Te se, kot so poudarili danes, s trenutnimi tožbami še toliko bolj očitno kršijo, zato so protestno zažgali transparent s položnico.

Svoje nestrinjanje s kaznijo so izrazili tudi z branjem ustave in pri tem poudarili, da se vladi ne bodo pustili ustrahovati. Izpostavili so, da so v sodelovanju s Pravno mrežo za varstvo demokracije pozvali varuha človekovih pravic, da začne preiskavo teh tožb.

Poudarili so, da so o primeru kazni že obvestili podpredsednico Evropske komisije in komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo in komisarko Sveta Evrope za človekove pravice Dunjo Mijatović.

Foto: Bobo

Na protestu je spregovoril tudi protestnik iz Poljske, ki je predstavil svoje boje in izkušnje s protesti in izrazil podporo slovenskim protestnikom.

Zbrane sta nagovorila tudi pesnik Boris A. Novak in pesnica Svetlana Makarovič, ki je predstavila svojo novo pesniško zbirko Vladavina Muh, posvečeno trenutnim političnim razmeram.

Protestniki so se v prestolnici sicer zbrali že 99. petek zapored. Vse zbrane so povabili na jubilejni 100. petkov protest, ki se bo na Trgu republike odvijal prihodnji teden

Foto: Bobo
Foto: Bobo
Foto: Bobo
Foto: Bobo
Foto: Bobo

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice