Foto: Branka Keser
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pon, 20.6.2022 20:00
Danes se nadaljuje stavka Radio televizije Slovenije, trajala bo do 23. ure zvečer.

Zaradi nezadovoljstva glede pogajanj o strokovnih zahtevah, med katerimi si prizadevajo za novinarsko avtonomijo, so med drugim na javnem shodu Radio televizije Slovenija ob 19. uri k ukrepanju pozvali tudi državni zbor. 

Današnja stavka, ki predstavlja nadaljevanje stavke Radio televizije Slovenije s 23. maja, se je pričela ob 14. uri, zaključila pa se bo malo pred polnočjo, in sicer ob 23. uri.

Stavkajoči so se zbrali v odgovor na ponedeljkov sestanek ožjega strokovnega odbora novinarskih sindikatov Radio televizije Slovenije, kjer so glede na zapis na Multimedijskega centra sprejeli sklep, da »stavkovne zahteve niso izpolnjene, pogajanja pa po več kot dveh tednih niso prinesla nobenih rešitev«. 

Razmere v uredništvu informativnega programa Televizije Slovenija so glede na sporočilo za javnost predsednice generalnega vodstva strokovnega odbora Helene Milinković »iz dneva v dan slabše, komunikacija je kaotična, od novega leta je zaradi negotovosti in slabih razmer uredništvo zapustilo že več kot 30 novinarjev in novinark«.

Helena Milinković (Foto: Bobo)
Igor Bergant (Foto: Bobo)

Ministrica za kulturo stavko podpira

Na stavko se je odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je povedala, da ministrstvo stavko podpira in da bo novi zakon o Radio televiziji Slovenije prišel »čim prej«.

»Skrbijo nas razmere na Radio televiziji Slovenije, pred kratkim je prišla tudi napoved o ukinjanju dopisniške mreže, glede tega smo lahko zaskrbljeni. V globaliziranem svetu, v času, ko je treba imeti čim več informacij, se povezovati mednarodno, v času konfliktov po svetu, je jasno, da je v javnem interesu, tako javnega servisa Radio televizije Slovenije kot javnosti, da imamo čim več verodostojnih in kakovostnih informacij na voljo,« je izpostavila.

Avtonomijo novinarjem

»Novinarji si zaslužijo svojo avtonomijo, uredniško politiko, ki ni odvisna od vpletanja vsakokratne politike. Zavezani so delovanju v interesu javnosti, podajanju verodostojnih informacij in svojemu delu,« je nadaljevala.

»Pozivamo vodstvo Radio televizije Slovenije, naj zahteve za stavko delavcev in delavk dosledno spoštuje, stavka je pravica vsakega zaposlenega. Zato mi podpiramo to stavko, sami pa smo tudi vložili vse mogoče napore v to, da bi čim prej lahko prišlo do spremembe zakonodaje o Radio televiziji Slovenije,« je sklenila Vrečko.

Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice